‘Internationale gemeenschap sluit ogen voor Oezbeekse martelpraktijken’

Russische president Vladimir Poeten en Oezbeekse collega Karimov © Reuters

‘Schokkende misbruiken als verstikking en elektrische schokken bij gevangen, blijven onverminderd doorgaan in Oezbekistan’, hekelt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International hekelt in een gepubliceerd rapport de martelpraktijken in de Oezbeekse gevangenen, en het feit dat EU-lidstaten en de Verenigde Staten de ogen blijven sluiten voor die praktijken. Daardoor blijven ‘schokkende misbruiken onverminderd doorgaan’, aldus Amnesty. Dat rapport onthult hoe ‘ongebreideld martelen en andere vormen van mishandeling een centrale rol spelen’ voor justitie in het land.

‘Niemand kan ontsnappen aan overheid’

‘Dat iedereen die uit de gratie van de overheid valt opgesloten en gemarteld kan worden in Oezbekistan, is een publiek geheim’, aldus John Dalhuisen, directeur Europa en Centraal-Azië bij Amnesty. ‘Niemand kan er ontsnappen aan de overheid.’ De politie en de geheime dienst gebruiken verstikking, verkrachting, elektrische schokken en blootstelling aan extreme warmte en koude. Het zijn onder andere regeringscritici, religieuze groeperingen en migranten die het slachtoffer worden van zulke behandelingen.

Voor Amnesty kan het niet dat de Verenigde Staten en andere regeringen er het zwijgen aan toe doen, ‘uit angst een bondgenoot in de ‘war on terror’ kwaad te maken.’ Andere regeringen, zoals de Duitse, lijken meer bezorgd ‘over zakelijke mogelijkheden’, aldus de ngo.

Sancties

In mei 2005 werd in de Oezbeekse stad Andizan een bloedbad aangericht, toen een massa protesteerde tegen de slechte levensomstandigheden in het land. Volgens de regering vielen daarbij 187 doden. Naar aanleiding van dat bloedbad legde Europa het Centraal-Aziatische land sancties op, maar die werden alweer opgeheven in 2008 en 2009. De laatste keer dat de mensenrechtensituatie in het land op het bord van de Europese ministers van Buitenlandse Zaken kwam, was in oktober 2010.

Amnesty baseerde zich voor zijn rapport op meer dan 60 interviews in de periode van 2013 en 2015, en op basis van bewijzen die de afgelopen 23 jaar verzameld werden. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content