Internationale coalitie bombardeert Syrische bolwerken IS

© reuters

De internationale coalitie tegen de Islamitische Staat (IS) heeft stellingen van de terreurbeweging in Syrië gebombardeerd. Het Iraanse leger dreigt IS aan te vallen als het de grens tussen Iran en Irak nadert.

De door de Verenigde Staten geleide coalitie voor de strijd tegen Islamitische Staat (IS) heeft doelwitten van IS in de Syrische provincie Homs gebombardeerd. Dat meldt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een vanuit Groot-Brittannië gerunde ngo die zich beroept op een breed netwerk aan bronnen in Syrië.

De bevelhebber van het Iraanse leger, generaal Ahmad Reza Pourdastan, heeft intussen laten weten dat zijn troepen de jihadisten van IS zullen aanvallen als ze in de buurt komen van de grens tussen Irak en Iran.

Bolwerk Raqqah geviseerd

Ook IS-posities in Minbej, een stad in de provincie Aleppo, en hun bolwerk Raqqah zijn geviseerd, aldus het Observatorium. De doelwitten in Homs zouden ver van de frontlinie liggen, waar strijd geleverd wordt met de troepen van president Bashar al-Assad.

“Voor het eerst heeft de coalitie IS-doelen geviseerd in het woestijndeel van Homs, dat grenst aan Irak”, aldus Observatoriumdirecteur Abdel Rahman. “Als de terroristen van IS onze grens naderen, dan zullen we ze ook op Iraaks grondgebied aanvallen”, zei de Iraanse generaal.

Friendly fire

IS controleert al grote delen van vijf Iraakse provincies, waaronder ook de oostelijke provincie Diyala, die grenst aan Iran. In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn acht medestanders van de Iraakse sjiitische geestelijke Muqtada al-Sadr, bondgenoten van het regeringsleger, omgekomen bij een bombardement door het Iraakse leger, dat verkeerdelijk dacht dat het IS-stellingen bombardeerde. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content