Internationaal Gerechtshof verwerpt genocideklacht tegen Servië en Kroatië

Internationaal Gerechtshof Den Haag © Reuters

Servië heeft geen genocide gepleegd op de Kroaten tijdens de oorlog van 1995. En ook omgekeerd pleegde Kroatië geen genocide tegen de Servische bevolking, oordeelde het Internationaals Gerechtshof in Den Haag (ICJ).

Ook Kroatië heeft geen genocide gepleegd tegen de Servische bevolking in het land tijdens de herovering in 1995 van gebieden die gecontroleerd werden door Serviërs. Dat oordeelde het Internationaal Gerechtshof (ICJ) in Den Haag. Eerder oordeelde het hof dat Servië geen genocide had gepleegd tijdens de Servisch-Kroatische oorlog (1991-1995).

Etnische zuivering

De hoogste rechtsinstantie van de Verenigde Naties wees in Den Haag eerst een klacht van Kroatië tegen Servië van de hand. Het is niet bewezen dat Servië een bevolkingsgroep in Kroatië wou vernietigen, klonk het. Aansluitend verwierp het gerechtshof ook de klacht van Servië. Zo komt een einde aan een 16 jaar durende juridische strijd.

Het ICJ had zich in november 2008 bevoegd verklaard om een in 1999 door Zagreb tegen Belgrado ingediende klacht wegens genocide en etnische zuivering tijdens de Servisch-Kroatische oorlog (1991-1995) te onderzoeken. Bij dat conflict, volgend op de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Kroatië, vielen naar schatting 20.000 doden.

Enclaves

Op zijn beurt diende Servië in januari 2010 een klacht in bij het ICJ wegens genocide tijdens datzelfde conflict. Volgens de VN ontvluchtten 200.000 Serviërs in 1995 de Servische enclaves Krajina en West-Slavonië in Kroatië tijdens de etnische zuiveringsactie van het Kroatische leger. Volgens het gerechtshof kon geen van beide partijen bewijzen dat de misdaden tijdens het conflict gepleegd werden met de bedoeling om genocide te begaan.

‘Ontgoocheld’

De Kroatische eerste minister Zoran Milanovic is ontgoocheld met het oordeel van het Internationaal Gerechtshof. Milanovic zei dat Zagreb ‘niet tevreden’ is, ‘maar het oordeel aanvaardt’. ‘Onze eisen aan Servië om het lot van vermisten op te klaren en de (geroofde) staatsbezittingen terug te geven, zullen we echter niet laten vallen’, aldus Milanovic.

De Servische president Tomislav Nikolic zei een ‘duurzame vrede’ te wensen in de Balkan. ‘Ik hoop dat in de toekomst Servië en Kroatië de kracht zullen hebben samen alles op te lossen wat de kans op een periode van duurzame vrede en welvarendheid in onze regio ondergraaft’, verklaarde Nikolic aan de zijde van zijn eerste minister, Aleksandar Vucic. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content