‘Integratiedebat berust vaak niet op feiten’

Hoewel integratie een belangrijk maatschappelijk vraagstuk is in veel landen van de Europese Unie, ontbreekt het vaak aan informatie over de mate waarin migranten meedoen met de samenleving.

Dat staat in het rapport “Measuring and monitoring immigrant integration in Europe” van het Nederlandse Sociaal en Cultureel Planbureau.

Eeuwwisseling

Onderzoekers hebben voor het rapport informatie over migratie en integratie in 17 Europese landen, waaronder België, op een rijtje gezet. In veel landen kwam pas rond de eeuwwisseling aandacht voor integratiebeleid. Pas onlangs is in veel landen het migratiebeleid aangescherpt om de instroom van immigranten te verkleinen.

Verblijfsvergunning

Ook moeten migranten meer doen voor een verblijfsvergunning. In onder meer Oostenrijk, Nederland en Denemarken, maar ook in het Vlaamse gewest, moeten zij bijvoorbeeld verplicht op inburgeringscursus. In Italië wordt de toestroom van migranten zelfs gezien als een probleem voor de openbare orde. Europa ziet integratie overigens als een tweezijdig proces, waarbij migranten én ontvangende landen rechten en plichten hebben.

In het midden en oosten van Europa ontbreekt aandacht voor integratiebeleid grotendeels. Dat is niet vreemd, omdat veel Oost-Europese landen voornamelijk emigratielanden zijn.

Europa gewilde bestemming

Van de 501 miljoen mensen die in 2010 in de Europese Unie woonden, hadden er 33 miljoen niet de nationaliteit van het land waar ze woonden. Van hen had ongeveer twee derde geen EU-nationaliteit. Europa is een gewilde bestemming voor migranten. Vaak willen ze ernaartoe vanwege werk, studie of gezinshereniging. (Belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content