‘Inname hoofdkwartier is tactische terugtrekking’

De rebellen controleren sinds vandaag het hoofdkwartier van Muammar Khaddafi. Khaddafi spreekt zelf van een ’tactische terugtrekking’. En hij zou ‘incognito’ in Tripoli gewandeld hebben.

De na hevige gevechten door rebellen ingenomen residentie van Muammar Khaddafi, is eigenlijk een tactische terugtrekking van zijn kant. Zegt Khaddafi zelf. En dat hij incognito in Tripoli heeft rondgelopen.

Zijn tactische uitleg was te horen via een geluidsband op de televisiezender al-Oruba. ‘Bab el-Aziziyah was nog slechts een ruïne nadat het door 64 raketten van de Navo was getroffen sinds het begin van het conflict. We zijn er uit tactische overwegingen uit vertrokken’, aldus de ‘Gids van de Revolutie’.

In een audioboodschap die de Syrische zender Arrai uitzond, zei Khaddafi ook nog dat hij incognito een ‘wandeling’ gemaakt heeft in Tripoli: ‘Ik ben incognito gaan wandelen, zonder dat de mensen me zagen, en ik heb jongeren gezien die bereid zijn hun stad te verdedigen.’ In een moeite riep hij nog eens op de Libische hoofdstad te ‘zuiveren van de ratten’.

Bab al-Aziziyah

De aanval op Bab al-Aziziyah, het bolwerk van de Libische leider, zou een dozijn doden geëist hebben in de rangen van de rebellen. De aanhangers van Khaddafi zouden gevlucht zijn. Volgens de nieuwszenders BBC en CNN zouden de wapens wel nog niet volledig zwijgen na deze overwinning. Er zou nog her en der strijd geleverd worden.

Na de verovering van de residentie van Khaddafi hebben rebellen de wapenkamers in het complex geopend en geplunderd. Waardevolle zaken werden, aldus een CNN-reporter, nauwelijks aangeraakt.

Schuilplaats

Over waar de Libische leider zich schuilhoudt bestaat nog steeds de grootste onduidelijkheid. Rebellenleider Ahmed Omar Bani verklaarde aan het persbureau AFP dat geen spoor is teruggevonden van de kolonel en zijn zonen. ‘Bab al-Aziziya is compleet onder onze controle, maar Khaddafi en zijn zonen zijn hier niet. Niemand weet waar hij zich bevindt.’

Financiële steun

Intussen heeft het State Departement in Washington meegedeeld dat in de komende dagen tussen de 1 en 1,5 miljard dollar bevroren Libische tegoeden zullen worden vrijgemaakt om de Libische rebellen te helpen. Het geld zal uitgekeerd worden aan de Nationale Overgangsraad (CNT) om de humanitaire behoeften in te vullen en te helpen een betrouwbare en stabiele regering te vormen, aldus woordvoerster Victoria Nuland.

Ook de Europese Unie wil zo snel mogelijk de Libische tegoeden die momenteel ‘bevroren’ zijn vrijmaken om de economie van het land te herlanceren. Dat heeft EU-buitenlandverantwoordelijke Catherine Ashton dinsdag gezegd tijdens een persconferentie. (Belga/INM/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content