Uit het BBC-programma Panorama blijkt dat de Amerikaanse en de Britse geheime dienst, CIA en MI6, maanden voor de invasie via geheime kanalen van de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Naji Sabri en hoofd Tahir Habbush al-Tikriti van de Iraakse inlichtingendiensten te horen kregen dat Bagdad geen actieve massavernietigingswapens (WMD's) bezat. Dat gebeurde respectievelijk via de Parijse CIA-chef Bill Murray en via een officier van MI6 in Amman. De CIA lichtte ook MI6 in.

Die informatie werd daarop niet onderzocht, claimt Panorama. Het kreeg bovendien van Lord Butler, die in 2004 het onderzoek heeft geleid naar het gebruik van inlichtingen in de aanloop naar de invasie, te horen dat hem niets van de uitlatingen van Sabri was verteld. Hem was ook niets gezegd van de informatie-overdracht van de CIA naar MI6.

Butler ontdekte de feiten pas later in een rapport dat over het hoofd gezien was tijdens het onderzoek. "Dit is iets wat wij inderdaad in ons onderzoek over het hoofd hebben gezien. Maar toen we erom vroegen, kregen we te horen dat het niet een zeer significant feit was, omdat de SIS (Geheime Inlichtingendienst) het afdeed als iets dat door Saddam was opgezet om te misleiden".

Niet gelukkig

Murray, toenmalige chef van de CIA in Parijs, getuigt dat men in Londen "niet gelukkig" was toen hij over de verklaringen van Sabri had bericht. "Zij geloofden het gewoon niet. Ze poogden consistent inlichtingen te vinden die de vooraf ingenomen standpunten ondersteunden".

Het blijkt ook dat de CIA en MI6 bereid waren een bron als "Curveball" omtrent WMD's te geloven, maar die achteraf een leugenaar bleek te zijn. Zo stond MI6 ook achter de stelling dat Irak van Niger uranium voor kernwapens kocht, maar onder andere de Franse inlichtingendienst heeft dit ontkracht.

Tiende verjaardag

Tien jaar geleden viel een coalitie onder leiding van de VS en Groot-Brittannië Irak binnen omdat Bagdad zogezegd WMD's bezat en omdat het Irak van Saddam Hoessein een "draaischijf van internationaal terrorisme" was. Na de omverwerping van het regime zijn die wapens alvast niet gevonden.

Voorts onthult de BBC dat de claim van toenmalig premier Tony Blair, dat Saddam op drie kwartier tijd chemische en biologische wapens kon activeren, op een "misverstand" berustte. Door de BBC om een interview gevraagd, zei Blair het "te druk" te hebben. (Belga/TE)

Uit het BBC-programma Panorama blijkt dat de Amerikaanse en de Britse geheime dienst, CIA en MI6, maanden voor de invasie via geheime kanalen van de Iraakse minister van Buitenlandse Zaken Naji Sabri en hoofd Tahir Habbush al-Tikriti van de Iraakse inlichtingendiensten te horen kregen dat Bagdad geen actieve massavernietigingswapens (WMD's) bezat. Dat gebeurde respectievelijk via de Parijse CIA-chef Bill Murray en via een officier van MI6 in Amman. De CIA lichtte ook MI6 in. Die informatie werd daarop niet onderzocht, claimt Panorama. Het kreeg bovendien van Lord Butler, die in 2004 het onderzoek heeft geleid naar het gebruik van inlichtingen in de aanloop naar de invasie, te horen dat hem niets van de uitlatingen van Sabri was verteld. Hem was ook niets gezegd van de informatie-overdracht van de CIA naar MI6. Butler ontdekte de feiten pas later in een rapport dat over het hoofd gezien was tijdens het onderzoek. "Dit is iets wat wij inderdaad in ons onderzoek over het hoofd hebben gezien. Maar toen we erom vroegen, kregen we te horen dat het niet een zeer significant feit was, omdat de SIS (Geheime Inlichtingendienst) het afdeed als iets dat door Saddam was opgezet om te misleiden". Niet gelukkig Murray, toenmalige chef van de CIA in Parijs, getuigt dat men in Londen "niet gelukkig" was toen hij over de verklaringen van Sabri had bericht. "Zij geloofden het gewoon niet. Ze poogden consistent inlichtingen te vinden die de vooraf ingenomen standpunten ondersteunden". Het blijkt ook dat de CIA en MI6 bereid waren een bron als "Curveball" omtrent WMD's te geloven, maar die achteraf een leugenaar bleek te zijn. Zo stond MI6 ook achter de stelling dat Irak van Niger uranium voor kernwapens kocht, maar onder andere de Franse inlichtingendienst heeft dit ontkracht. Tiende verjaardag Tien jaar geleden viel een coalitie onder leiding van de VS en Groot-Brittannië Irak binnen omdat Bagdad zogezegd WMD's bezat en omdat het Irak van Saddam Hoessein een "draaischijf van internationaal terrorisme" was. Na de omverwerping van het regime zijn die wapens alvast niet gevonden. Voorts onthult de BBC dat de claim van toenmalig premier Tony Blair, dat Saddam op drie kwartier tijd chemische en biologische wapens kon activeren, op een "misverstand" berustte. Door de BBC om een interview gevraagd, zei Blair het "te druk" te hebben. (Belga/TE)