'Als hij me had gevraagd hoe dat zou moeten gaan, had ik een andere manier gesuggereerd' zei Coats donderdagnacht tegen een interviewer van NBC News. 'Maar dat is niet mijn rol, dat is niet mijn baan', voegde hij toe. 'Het is wat het is.' Bij de ontmoeting tussen Trump en Poetin waren alleen vertalers aanwezig.

Coats zei dat hij niet weet wat de presidenten elkaar verteld hebben tijdens hun top maandag in Helsinki. 'Ik denk dat we er meer over zullen vernemen binnen afzienbare tijd. De president heeft al enkele zaken aangehaald die tijdens de ontmoeting zijn gezegd', zei hij.

Coats, die de werkzaamheden van inlichtingendiensten als de CIA en NSA overziet en coördineert, benadrukte dat het 'een prerogatief van de president' is om voor zich te houden wat hij met Poetin besprak. Het is niettemin zo dat de inlichtingendiensten de president iedere morgen geheime informatie aanleveren over de bedreigingen voor het land.

De twee leiders bereikten maandag verschillende akkoorden, over Syrië, de veiligheid van Israël en nucleaire ontwapening. Maar details maakten ze niet bekend. Trump wekte wel felle reacties op in de VS omdat hij had verklaard 'geen enkele reden' te zien waarom Rusland zich gemengd zou hebben in de presidentsverkiezingen van 2016. Hij ging zo lijnrecht in tegen het unanieme advies van de inlichtingendiensten van de VS. Later kwam Trump terug op die uitspraken.

Coats reageerde eerder al in een persbericht op Trumps uitspraken. Hij verdedigde de 'heldere' inschattingen van zijn diensten over Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen. Hij vermeldde ook de 'huidige inspanningen' van Moskou om de Amerikaanse democratie 'te ondergraven'.

'Ik denk dat die rechtzetting nodig was (...) Dat was mijn taak', zei hij donderdag. Coats zei ook dat 'het risico altijd bestaat' dat de Russen de conversatie hebben opgenomen. Met een glimlach op het gezicht sloot hij wel uit dat er een microfoontje zat in de voetbal van de Wereldbeker 2018 die Poetin aan Trump gaf. 'We hebben de capaciteit om dat soort dingen te controleren (...) Ik ben zeker dat de bal zeer aandachtig bestudeerd is.'

Pas tijdens het interview leek Coats te ontdekken dat Trump Poetin heeft uitgenodigd voor een bezoek aan Washington in het najaar. 'Dat zal bijzonder worden', zei hij daarover.

'Als hij me had gevraagd hoe dat zou moeten gaan, had ik een andere manier gesuggereerd' zei Coats donderdagnacht tegen een interviewer van NBC News. 'Maar dat is niet mijn rol, dat is niet mijn baan', voegde hij toe. 'Het is wat het is.' Bij de ontmoeting tussen Trump en Poetin waren alleen vertalers aanwezig.Coats zei dat hij niet weet wat de presidenten elkaar verteld hebben tijdens hun top maandag in Helsinki. 'Ik denk dat we er meer over zullen vernemen binnen afzienbare tijd. De president heeft al enkele zaken aangehaald die tijdens de ontmoeting zijn gezegd', zei hij.Coats, die de werkzaamheden van inlichtingendiensten als de CIA en NSA overziet en coördineert, benadrukte dat het 'een prerogatief van de president' is om voor zich te houden wat hij met Poetin besprak. Het is niettemin zo dat de inlichtingendiensten de president iedere morgen geheime informatie aanleveren over de bedreigingen voor het land. De twee leiders bereikten maandag verschillende akkoorden, over Syrië, de veiligheid van Israël en nucleaire ontwapening. Maar details maakten ze niet bekend. Trump wekte wel felle reacties op in de VS omdat hij had verklaard 'geen enkele reden' te zien waarom Rusland zich gemengd zou hebben in de presidentsverkiezingen van 2016. Hij ging zo lijnrecht in tegen het unanieme advies van de inlichtingendiensten van de VS. Later kwam Trump terug op die uitspraken. Coats reageerde eerder al in een persbericht op Trumps uitspraken. Hij verdedigde de 'heldere' inschattingen van zijn diensten over Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen. Hij vermeldde ook de 'huidige inspanningen' van Moskou om de Amerikaanse democratie 'te ondergraven'. 'Ik denk dat die rechtzetting nodig was (...) Dat was mijn taak', zei hij donderdag. Coats zei ook dat 'het risico altijd bestaat' dat de Russen de conversatie hebben opgenomen. Met een glimlach op het gezicht sloot hij wel uit dat er een microfoontje zat in de voetbal van de Wereldbeker 2018 die Poetin aan Trump gaf. 'We hebben de capaciteit om dat soort dingen te controleren (...) Ik ben zeker dat de bal zeer aandachtig bestudeerd is.' Pas tijdens het interview leek Coats te ontdekken dat Trump Poetin heeft uitgenodigd voor een bezoek aan Washington in het najaar. 'Dat zal bijzonder worden', zei hij daarover.