Indringer Witte Huis ‘geraakte verder dan gedacht’

Witte Huis: sinds het incident is de bewaking toegenomen © Reuters

Omar Gonzalez, de 42-jarige Irak-veteraan die eerder deze maand het Witte Huis binnendrong, geraakte tot in de East Room, en werd niet, zoals eerder werd gesuggereerd, bij de ingang overmeesterd.

Dat meldt de Washington Post.

Gonzalez sprong, gewapend met een mes, over de omheining van de presidentiële woning en kon pas overmeesterd worden toen hij zich al in de East Room bevond, waar de recepties worden georganiseerd, zo schrijft de krant. Dat betekent dat hij bijna de achterkant van het gebouw had bereikt, en dat hij voorbij de trap was gelopen via dewelke de privé-vertrekken van de familie van de president worden bereikt.

Er zijn wel vaker mensen die over de omheining klauteren en via de tuin het Witte Huis trachten te bereiken. Doorgaans worden ze onderuit gehaald door de Secret Service nog voor ze een derde van de tuin door zijn.

Gonzalez was de eerste die het Witte Huis wist binnen te dringen.

Het ging al fout bij de melding. Volgens de procedure moet, als iemand over de omheining springt, meteen de portier op de hoogte gesteld worden. Hij moet dan de toegang vergrendelen. In dit geval werd de portier te laat verwittigd.

Uitleg

Onmiddellijk na de actie gaf men de indruk dat Gonzalez bij zijn intrede in het gebouw was overmeesterd. Volgens de bronnen van de Washington Post klopt dat niet. Niet alleen liep hij door de inkomhal, voorbij de trap, de East Room in. Hij stond op het punt nog een andere kamer in te lopen op het moment dat hij werd gevat.

Dinsdag moet de directrice van de Secret Service, Julia Pierson, voor het Congres uitleg komen geven over het incident en de veiligheidsmaatregelen in en rond het Witte Huis. Op het moment dat Gonzalez het Witte Huis binnendrong, waren president Barack Obama en zijn gezin niet aanwezig. Gonzalez riskeert tien jaar cel.

Achteraf bleek dat Gonzalez, die tien jaar militair is geweest en onder meer in Irak was gelegerd, een massa kogels in zijn auto had liggen, naast twee bijlen en een machete. Hij was al twee keer eerder in de buurt van het Witte Huis aangehouden.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content