Indringer Witte Huis geraakte tot in de East Room

© Belga Image
Kevin Van der Auwera
Kevin Van der Auwera Manager Online Redacties

De man die op 19 september erin slaagde het Witte Huis binnen te dringen, is veel verder geraakt dan aanvankelijk was bekendgemaakt. Directrice Julia Pierson van de Amerikaanse Secret Service, verantwoordelijk voor de beveiliging van het Witte Huis, slaat mea culpa en belooft dat zoiets nooit meer zal gebeuren.

Pierson moest in het Congres uitleg komen geven over het incident en de veiligheidsmaatregelen in en rond het Witte Huis.

‘Het is duidelijk dat ons veiligheidsplan niet correct is uitgevoerd,’ gaf ze toe. ‘Ik neem de volledige verantwoordelijkheid op mij. Dit is onaanvaardbaar en zal nooit meer gebeuren.’

East Room

Gewapend met een mes sprong Omar Gonzalez, een 42-jarige Irak-veteraan, op 19 september over de omheining van de presidentiële woning.

Indringer Witte Huis geraakte tot in de East Room
© Belga Image

Volgens de krant Washington Post geraakte hij daarbij verder dan eerder bekendgemaakt. De man liep over het gras, ging een deur binnen die niet op slot was en schudde een bewaker van zich af. Hij kon pas overmeesterd worden toen hij al in de East Room was, waar de recepties plaatsvinden. Eerder had de Secret Service de indruk gewekt dat de man bij het binnenkomen werd gearresteerd.

Op het moment dat Gonzalez het Witte Huis binnendrong, waren president Barack Obama en zijn gezin niet aanwezig.

Tien jaar

Vorige week raakte reeds bekend dat de man 800 cartouches munitie in zijn auto had. Gonzalez riskeert tien jaar cel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content