De Boeing 737 MAX 8 was om 6.20 uur plaatselijke tijd (0.20 uur in België) opgestegen en werd een uur later verwacht op de luchthaven van Pangkal Pinang, de grootste stad van het eiland Bangka. Volgens de luchtverkeersleiding verdween het toestel 13 minuten na het opstijgen van de radar. Na een korte zoektocht werden in zee de eerste brokstukken ontdekt, ongeveer 70 kilometer van Jakarta.

Volgens de CEO van de luchtvaartmaatschappij vroeg de piloot nog om te kunnen terugkeren naar de luchthaven vanwege een onbekend technisch probleem.

188 inzittenden

Aan boord waren zeker 181 passagiers en 7 bemanningsleden, zegt de nationale overheidsdienst voor rampenbestrijding. De hoop om overlevenden te vinden, is gering.

'We hebben zwemvesten gevonden, gsm's en delen van het vliegtuig', zegt Muhammad Syaugii. Vermoed wordt dat de vliegtuigromp van de Boeing 737 MAX 8 op de zeebodem ligt, op ongeveer 35 meter diepte, zegt hij.

Er zaten geen Belgen aan boord van het vliegtuig, zo heeft de Indonesische luchtvaartmaatschappij aan Buitenlandse Zaken laten weten. Op de vlucht zouden twee buitenlandse passagiers hebben gezet, maar het zou niet om Belgen gaan. Dat zegt Karl Lagatie, woordvoerder van Buitenlandse Zaken, die contact had met Lion Air.

Officiële informatie over de slachtoffers is er nog niet. 'Wegens het uurverschil zal dat eerder voor morgen zijn,' aldus Lagatie.

Lion Air

Lion Air werd in 1999 opgericht. De luchtvaartmaatschappij, die moderne toestellen gebruikt van producenten Boeing en Airbus, groeide sterk de afgelopen jaren. De maatschappij vliegt hoofdzakelijk binnen Indonesië. Lion Air zou een vloot hebben van een honderdtal toestellen.

Het neergestorte vliegtuig is een Boeing 737 MAX 8, een van de populairste toestellen van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant. De nationale overheidsdienst die verantwoordelijk is voor de luchtvaartveiligheid, zegt dat het toestel nog maar twee jaar in gebruik was. Er was tot nu toe nog nooit een crash geweest met een 737 MAX 8.

In 2013 stortte een andere Boeing 737 van Lion Air in zee bij de landing op het Indonesische vakantie-eiland Bali. Toen waren er ruim 110 inzittenden. Hoewel het vliegtuig in stukken brak, waren er toen geen dodelijke slachtoffers.

De Boeing 737 MAX 8 was om 6.20 uur plaatselijke tijd (0.20 uur in België) opgestegen en werd een uur later verwacht op de luchthaven van Pangkal Pinang, de grootste stad van het eiland Bangka. Volgens de luchtverkeersleiding verdween het toestel 13 minuten na het opstijgen van de radar. Na een korte zoektocht werden in zee de eerste brokstukken ontdekt, ongeveer 70 kilometer van Jakarta.Volgens de CEO van de luchtvaartmaatschappij vroeg de piloot nog om te kunnen terugkeren naar de luchthaven vanwege een onbekend technisch probleem.Aan boord waren zeker 181 passagiers en 7 bemanningsleden, zegt de nationale overheidsdienst voor rampenbestrijding. De hoop om overlevenden te vinden, is gering.'We hebben zwemvesten gevonden, gsm's en delen van het vliegtuig', zegt Muhammad Syaugii. Vermoed wordt dat de vliegtuigromp van de Boeing 737 MAX 8 op de zeebodem ligt, op ongeveer 35 meter diepte, zegt hij.Er zaten geen Belgen aan boord van het vliegtuig, zo heeft de Indonesische luchtvaartmaatschappij aan Buitenlandse Zaken laten weten. Op de vlucht zouden twee buitenlandse passagiers hebben gezet, maar het zou niet om Belgen gaan. Dat zegt Karl Lagatie, woordvoerder van Buitenlandse Zaken, die contact had met Lion Air. Officiële informatie over de slachtoffers is er nog niet. 'Wegens het uurverschil zal dat eerder voor morgen zijn,' aldus Lagatie.Lion Air werd in 1999 opgericht. De luchtvaartmaatschappij, die moderne toestellen gebruikt van producenten Boeing en Airbus, groeide sterk de afgelopen jaren. De maatschappij vliegt hoofdzakelijk binnen Indonesië. Lion Air zou een vloot hebben van een honderdtal toestellen. Het neergestorte vliegtuig is een Boeing 737 MAX 8, een van de populairste toestellen van de Amerikaanse vliegtuigfabrikant. De nationale overheidsdienst die verantwoordelijk is voor de luchtvaartveiligheid, zegt dat het toestel nog maar twee jaar in gebruik was. Er was tot nu toe nog nooit een crash geweest met een 737 MAX 8. In 2013 stortte een andere Boeing 737 van Lion Air in zee bij de landing op het Indonesische vakantie-eiland Bali. Toen waren er ruim 110 inzittenden. Hoewel het vliegtuig in stukken brak, waren er toen geen dodelijke slachtoffers.