Vandaag is Jakarta nog de hoofdstad, maar de regering wil een nieuwe hoofdstad op een nog onbekende plaats. De beslissing om de hoofdstad te verplaatsen is ingegeven door het feit dat Jakarta voor 40 procent onder de zeespiegel ligt en kampt met enorme verkeersproblemen. Widodo deed de aankondiging tijdens een bezoek aan het Indonesische deel van Borneo, waar hij naar eigen zeggen een mogelijke site voor de nieuwe hoofdstad kwam inspecteren.

'Het Nationaal Ontwikkelingsplanagentschap onderzoekt sinds vorig jaar de socio-politieke, economische en milieu-aspecten van het plan', zei de president. Er zijn drie plaatsen voorgesteld, maar verdere uitleg over waar die liggen gaf Widodo niet. De stad Palangkaraya, op Borneo, wordt genoemd als toekomstige hoofdstad.

33 miljard dollar

Experts wijzen erop dat de regio waarin die stad ligt, anders dan andere regio's, niet gevoelig is voor aardbevingen of vulkaanuitbarstingen

Vorige week zei minister van nationale ontwikkelingsplannen Bambang Brodjonegoro dat zo'n verhuis tien jaar kan duren en tot 33 miljard dollar kan kosten.

Volgens de regering kosten de files in Jakarta de economie elk jaar 7 miljard dollar.

Vandaag is Jakarta nog de hoofdstad, maar de regering wil een nieuwe hoofdstad op een nog onbekende plaats. De beslissing om de hoofdstad te verplaatsen is ingegeven door het feit dat Jakarta voor 40 procent onder de zeespiegel ligt en kampt met enorme verkeersproblemen. Widodo deed de aankondiging tijdens een bezoek aan het Indonesische deel van Borneo, waar hij naar eigen zeggen een mogelijke site voor de nieuwe hoofdstad kwam inspecteren.'Het Nationaal Ontwikkelingsplanagentschap onderzoekt sinds vorig jaar de socio-politieke, economische en milieu-aspecten van het plan', zei de president. Er zijn drie plaatsen voorgesteld, maar verdere uitleg over waar die liggen gaf Widodo niet. De stad Palangkaraya, op Borneo, wordt genoemd als toekomstige hoofdstad. Experts wijzen erop dat de regio waarin die stad ligt, anders dan andere regio's, niet gevoelig is voor aardbevingen of vulkaanuitbarstingen Vorige week zei minister van nationale ontwikkelingsplannen Bambang Brodjonegoro dat zo'n verhuis tien jaar kan duren en tot 33 miljard dollar kan kosten. Volgens de regering kosten de files in Jakarta de economie elk jaar 7 miljard dollar.