De Indonesische autoriteiten houden al zes maanden twee piloten in de gaten vanwege hun vermoedelijke steun aan terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat zei het hoofd van de inlichtingendienst in het land.

Uit een gelekt rapport van de Australische federale politie blijkt dat de twee piloten mogelijk geradicaliseerd zijn, nadat ze op Facebook berichten hadden geplaatst in steun van IS en andere aanhangers van de groep hadden gecontacteerd.

'We kregen informatie van internationale ordehandhavingsagentschappen en we volgden die op', zei Saud Usman Nasution, hoofd van het nationale contraterrorismeagentschap. De twee werken niet langer als piloten, maar wonen ze nog steeds in Indonesië en zoeken werk bij luchtvaartmaatschappijen. 'Ze hebben problemen gehad om werk als piloten te krijgen. Ze staan ook op de lijst met mensen die de Verenigde Staten niet binnen mogen.'

Beïnvloed door pro-IS-elementen

Het rapport van de Australische politie, in maart voorbereid, was eerst door de Amerikaanse onderzoekswebsite The Intercept gelekt. Het inlichtingenrapport is gestuurd naar ordehandhavingsagentschappen in Turkije, Jordanië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Na onderzoek van de Facebook-accounts van de piloten, oordeelt het rapport 'dat deze personen waarschijnlijk worden beïnvloed door radicale elementen - ten minste van de onlineomgeving - en als gevolg een veiligheidsbedreiging kunnen vormen.'

Beide piloten 'blijken beïnvloed te zijn door pro-IS-elementen, waaronder extremistische onlinepropaganda door gekende radicale Indonesische vestigingen en een vermoedelijke Indonesische terreurstrijder die zich waarschijnlijk in Syrië of Irak bevindt.' (Belga/AVE)

De Indonesische autoriteiten houden al zes maanden twee piloten in de gaten vanwege hun vermoedelijke steun aan terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Dat zei het hoofd van de inlichtingendienst in het land.Uit een gelekt rapport van de Australische federale politie blijkt dat de twee piloten mogelijk geradicaliseerd zijn, nadat ze op Facebook berichten hadden geplaatst in steun van IS en andere aanhangers van de groep hadden gecontacteerd.'We kregen informatie van internationale ordehandhavingsagentschappen en we volgden die op', zei Saud Usman Nasution, hoofd van het nationale contraterrorismeagentschap. De twee werken niet langer als piloten, maar wonen ze nog steeds in Indonesië en zoeken werk bij luchtvaartmaatschappijen. 'Ze hebben problemen gehad om werk als piloten te krijgen. Ze staan ook op de lijst met mensen die de Verenigde Staten niet binnen mogen.'Het rapport van de Australische politie, in maart voorbereid, was eerst door de Amerikaanse onderzoekswebsite The Intercept gelekt. Het inlichtingenrapport is gestuurd naar ordehandhavingsagentschappen in Turkije, Jordanië, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Na onderzoek van de Facebook-accounts van de piloten, oordeelt het rapport 'dat deze personen waarschijnlijk worden beïnvloed door radicale elementen - ten minste van de onlineomgeving - en als gevolg een veiligheidsbedreiging kunnen vormen.'Beide piloten 'blijken beïnvloed te zijn door pro-IS-elementen, waaronder extremistische onlinepropaganda door gekende radicale Indonesische vestigingen en een vermoedelijke Indonesische terreurstrijder die zich waarschijnlijk in Syrië of Irak bevindt.' (Belga/AVE)