Indiase verkrachtingszaak doorverwezen naar snelrechtbank

© Reuters
Elisabeth Ackaert

De beruchte Indiase zaak rond de groepsverkrachting van een jonge vrouw start maandag voor de snelrechtbank.

Een maand en een dag na de groepsverkrachting in New Delhi, waarbij een jonge vrouw het leven liet, is de zaak doorverwezen naar een nieuwe snelrechtbank. De vermoedelijke daders moeten maandag voor de rechter verschijnen.

Het proces begint maandag nog niet formeel, dixit de verdediging. Want die wil eerst met de rechter nog verschillende aanklachten bediscussiëren. Als ze het over de aanklachten eens zijn geworden, moeten de verdachten zich schuldig of onschuldig verklaren. Pas dan kan het eigenlijke proces beginnen.

Op 16 december van vorig jaar werd een jonge studente van 23 jaar door zes mannen verkracht en mishandeld toen ze na een bioscoopbezoekje met haar vriend opnieuw de bus naar huis wilde nemen. De vrouw was er erg aan toe en had zware orgaanschade. Ze overleed eind december in een ziekenhuis in Singapore.

Doodstraf

Het proces verliep nog niet zonder slag of stoot. De vijf beklaagden vonden niet meteen een advocaat die de verdediging op zich wilde nemen. Bovendien zorgde de groepsverkrachting voor een enorme opstoot van volkswoede in India. Boze betogers verzamelden zich dan ook voor het gerechtsgebouw, waardoor een draconische veiligheidsmaatregelen werden afgekondigd.

Zowel de familie van het meisje als de woeste menigten vroegen de doodstraf voor de vermoedelijke daders.

Het proces werd al behoorlijk vertraagd. De advocaten, waarvan een deel werd aangeduid door de rechtbank, dienden verschillende bezwaarstukken in om het proces te vertragen. Ze klaagden over onvolledige documenten, ontbrekende vertalingen en willen alle medische documenten inkijken van de artsen in New Delhi en Singapore. Volgens de advocaat van onder meer de chauffeur van de bus werd bewijsmateriaal vervalst en werden de verdachten mishandeld om hen tot een bekentenis te dwingen.

Zesde verdachte mogelijk voor jeugdrechtbank

Een zesde jongen wordt ook nog beschuldigd van betrokkenheid, maar hij beweert jonger dan 18 jaar te zijn, waardoor hij niet voor een gewone rechtbank kan verschijnen. Een medische bottentest moet uitsluitsel brengen over zijn leeftijd, maar voorlopig is het nog wachten op resultaten. Indien hij effectief minderjarig is, moet hij voor de jeugdrechtbank verschijnen. De jeugdrechtbank kan geen doodstraf als vonnis uitspreken.

De groepsverkrachting veroorzaakte nationaal en internationaal

medeleven en protest en lokte een debat over de rol van de vrouw in India uit. New Delhi heeft de negatieve naam van verkrachtingsstad in India.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content