De Indiase premier Manmohan Singh heeft verklaard dat hij een punt zet achter zijn politieke loopbaan, ook als zijn Congrespartij dit jaar de verkiezingen wint. Dat meldt de Britse omroep BBC. Singh zal op dat ogenblik net geen tien jaar premier van India zijn.

De 81-jarige Singh deelde op een persconferentie mee dat de Congrespartij te zijner tijd een kandidaat naar voren zou schuiven voor het premierschap, maar hij onderstreepte tevens dat vicevoorzitter Rahul Gandhi de beste geloofsbrieven had voor die taak. Vicevoorzitter Gandhi is een lid van de invloedrijke Nehru-Gandhi-dynastie. Die familie is overigens niet verwant met Indiaas icoon Mohandas Gandhi.

'Ramp voor het land'

Hij gaf aan dat het een 'ramp voor het land' zou zijn, mocht oppositieleider Narendra Modi de verkiezingen winnen. Modi is de voorzitter van de hindoe-nationalistische Bharatiya Janata-partij, die de Congrespartij recent heeft verslagen bij verkiezingen in vier strategisch belangrijke Indiase deelstaten.

Verkiezingsnederlaag

De aankondiging van Singh komt allerminst onverwacht. Na een verkiezingsnederlaag in december gaf de Indiase premier al toe dat hij er niet in was geslaagd om de corruptie in zijn land aan te pakken en om banen te creëren. Hij zei toen ook wel te denken dat de geschiedenis een gunstig oordeel zou vellen over zijn regeerbeleid.

Antimoslimrellen

Tijdens de persconferentie gaf Singh ook commentaar op Modi's aanpak van de etnische rellen in de Indiase deelstaat Gujarat. De oppositieleider was al minister-president van Gujarat, toen daar in 2002 zo'n 1.000 doden vielen tijdens antimoslimrellen.

Econoom

Manmohan Singh is econoom van opleiding. Hij kwam in 2004 onverwacht aan de macht in India en is sindsdien een van de langst regerende premiers uit de geschiedenis van het land. Hij is tevens de eerste sikh in dat ambt. De laatste maanden heeft het imago van Singh zwaar te leiden gehad onder een rist corruptieschandalen. (YD)

De Indiase premier Manmohan Singh heeft verklaard dat hij een punt zet achter zijn politieke loopbaan, ook als zijn Congrespartij dit jaar de verkiezingen wint. Dat meldt de Britse omroep BBC. Singh zal op dat ogenblik net geen tien jaar premier van India zijn.De 81-jarige Singh deelde op een persconferentie mee dat de Congrespartij te zijner tijd een kandidaat naar voren zou schuiven voor het premierschap, maar hij onderstreepte tevens dat vicevoorzitter Rahul Gandhi de beste geloofsbrieven had voor die taak. Vicevoorzitter Gandhi is een lid van de invloedrijke Nehru-Gandhi-dynastie. Die familie is overigens niet verwant met Indiaas icoon Mohandas Gandhi. 'Ramp voor het land'Hij gaf aan dat het een 'ramp voor het land' zou zijn, mocht oppositieleider Narendra Modi de verkiezingen winnen. Modi is de voorzitter van de hindoe-nationalistische Bharatiya Janata-partij, die de Congrespartij recent heeft verslagen bij verkiezingen in vier strategisch belangrijke Indiase deelstaten.VerkiezingsnederlaagDe aankondiging van Singh komt allerminst onverwacht. Na een verkiezingsnederlaag in december gaf de Indiase premier al toe dat hij er niet in was geslaagd om de corruptie in zijn land aan te pakken en om banen te creëren. Hij zei toen ook wel te denken dat de geschiedenis een gunstig oordeel zou vellen over zijn regeerbeleid.AntimoslimrellenTijdens de persconferentie gaf Singh ook commentaar op Modi's aanpak van de etnische rellen in de Indiase deelstaat Gujarat. De oppositieleider was al minister-president van Gujarat, toen daar in 2002 zo'n 1.000 doden vielen tijdens antimoslimrellen.EconoomManmohan Singh is econoom van opleiding. Hij kwam in 2004 onverwacht aan de macht in India en is sindsdien een van de langst regerende premiers uit de geschiedenis van het land. Hij is tevens de eerste sikh in dat ambt. De laatste maanden heeft het imago van Singh zwaar te leiden gehad onder een rist corruptieschandalen. (YD)