Indiase deelstaat verbiedt slachten van koeien, stieren en ossen

Een asiel voor koeien in Maharastra © REUTERS

Negentien jaar nadat het parlement van de Indiase staat Maharastra een ban op elke slachting van koeien stemde, heeft de president van het land de wet ondertekend en officieel gemaakt. Niet iedereen is gelukkig.

Het is voor velen een raadsel dat in het land van de heilige koe niet overal het slachten van koeien, en stieren/ossen verboden is. Dat heeft onder meer met regionale verschillen te maken. Na de onafhankelijkheid werd zo’n algemene ban even overwogen maar vervolgens expliciet afgewezen, onder meer omdat schoenen geproduceerd met leer van natuurlijk gestorven dieren van inferieure kwaliteit bleken te zijn, en de exportmarkt van schoenen beter leer nodig had.

Dat belet niet dat in enkele gebieden in het land al een volledige ban op slachting bestaat, onder meer in hoofdstad Delhi en de wat strikter vegetarische staat Gujurat.

Maharastra, de staat rond metropool Mumbai, had 19 jaar geleden een wet gestemd om het bestaande slachtverbod voor koeien ook uit te breiden tot stieren en ossen. Die wet werd nu eindelijk door de president bekrachtigd. Wie ze overtreedt zal met 10.000 roepies of tot 5 jaar cel bestraft worden.

Buffels

Er is vreugde bij vegetariërs, bij jains en striktere hindoes. Maar er is ook tegenstand.

In Mumbai is een aanzienlijke moslimpopulatie voor wie dit vlees een goedkoper alternatief was voor schaap. Een stuk ossenvlees kostte er volgens The Indian Times een derde van schaap. Daar vreest men voor prijsstijgingen, en voor een tekort aan voeder nu de stieren/ossen mogen leven tot ze aan natuurlijke oorzaken of aan het verkeer tenonder gaan.

Het enige koe-achtige dier dat in Mumbai nu nog geslacht mag worden is de waterbuffel.

Het doen naleven van de wet kan nog wel een probleem worden. Over heel India is illegaal slachten gebruikelijk, en ook transport over staatsgrenzen heen, officieel verboden als het is om te slachten, wordt druk beoefend.

Ketens zoals McDonald’s hebben in India nooit rund geserveerd. Die houden het bij lamburgers.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content