Indiana: bedrijven en winkels mogen voortaan holebi’s weigeren

Mike Pence, gouverneur van Indiana © EPA
Rudi Rotthier
Rudi Rotthier Knack-correspondent in de Verenigde Staten

Via een nieuwe wet op religieuze vrijheid, zopas door de gouverneur van de staat Indiana ondertekend, kunnen bedrijven en winkels voortaan zelf uitmaken wie ze in dienst nemen of bedienen. Zo mogen ze holebi’s weigeren als homoseksualiteit tegen hun geloof indruist.

Indiana is de eerste staat met dergelijke wetgeving, maar in nog 10 Amerikaanse staten wordt gelijkaardige wetgeving overwogen en besproken.

De Republikeinse gouverneur van Indiana, Mike Pence, die zich volgens lokale media opwarmt om zich kandidaat te stellen voor het presidentschap, verklaarde dat hij de “Religious Freedom Restoration Act” had ondertekend, niet om discriminatie mogelijk te maken, maar om als overheid een stap terug te zetten. “Veel gelovigen voelen dat hun godsdienstvrijheid onder druk staat door overheidsoptreden.”

Boze bedrijven

In de praktijk zal de nieuwe wet vooral holebi’s treffen, denkt men, maar het is niet uitgesloten dat mensen onder de wet ook andersdenkenden, of mensen van een ander geloof, weren.

De reactie van een groot deel van de zakenwereld is afwijzend. Apple-baas Tim Cook liet weten dat hij de wet niet ziet zitten. “Apple staat open voor iedereen”, tweette hij.

Het bedrijf Gen Con, dat jaarlijks in Indiana een gaming-bijeenkomst organiseert met 50.000 bezoekers, en met 50 miljoen dollar aan omzet in de staat, kondigde aan dat het een andere bestemming zal kiezen als blijkt dat homoparen niet langer overal in de staat welkom zijn.

In de staat Michigan, waar een gelijkaardige wet wordt voorbereid, is de zaak in een stroomversnelling gekomen nadat een crèche het kind van een lesbisch stel had geweigerd. Een actiegroep heeft voorgesteld dat bedrijven die discrimineren afficheren welke groepen ze precies zullen buitenhouden, zodat klanten die het er niet mee eens zijn, elders kunnen gaan. Als deze actiegroep haar zin krijgt, kunnen winkels en bedrijven ook kiezen voor de optie: “Toegankelijk voor iedereen”.

Partner Content