De Indiase regering zal geweld tegen vrouwen "met harde hand" bestrijden. "Het is gewoonweg onaanvaardbaar dat vrouwen in onze samenleving in angst en zorgen moeten leven", zei minister van Binnenlandse Zaken Sushil Kumar Shinde in New Delhi voor politiecommissarissen uit het hele land. Incidenten als de verkrachting van de 23-jarige studente, die aan haar verwondingen bezweek, zijn "in onze democratie ontoelaatbaar. Daaraan moet met harde hand paal en perk gesteld worden".

Shinde kondigde aan, dat in elk van de vaak enkel door mannen bezette politiebureaus in New Delhi, voortaan ook twaalf politieagentes in dienst zullen treden. Voor de bureaus en andere politiekantoren in de hoofdstad zullen meer dan 2.500 politieagentes aangeworven worden.

In New Delhi werden de vijf beschuldigden aangeklaagd voor onder andere moord, verkrachting en ontvoering. Ze riskeren de doodstraf. Bij de zesde beschuldigde wordt nog onderzocht of hij naar eigen zeggen daadwerkelijk pas 17 jaar oud is. Hij zou dan naar de jeugdrechter verwezen worden, niet onbelangrijk: in India kunnen minderjarigen geen doodstraf krijgen. Deskundigen verwachten volgende week het begin van een spoedprocedure. De politie wil voor het spoedproces meer dan 30 getuigen oproepen.

Tegen een vonnis kan in hoger beroep gegaan worden. In geval van de doodstraf kunnen veroordeelden ook nog een genadeverzoek indienen bij president Pranab Mukherjee.

De doodstraf wordt in India zelden voltrokken, maar bij bijzonder zware misdaden volgen terechtstellingen. Onlangs werd in november de laatste overlevende aanvaller van de terreuraanslagen van Mumbai in 2008 opgehangen. Mukherjee had zijn genadeverzoek geweigerd. Het was de eerste terechtstelling in India sinds 2004.

De Indiase regering zal geweld tegen vrouwen "met harde hand" bestrijden. "Het is gewoonweg onaanvaardbaar dat vrouwen in onze samenleving in angst en zorgen moeten leven", zei minister van Binnenlandse Zaken Sushil Kumar Shinde in New Delhi voor politiecommissarissen uit het hele land. Incidenten als de verkrachting van de 23-jarige studente, die aan haar verwondingen bezweek, zijn "in onze democratie ontoelaatbaar. Daaraan moet met harde hand paal en perk gesteld worden". Shinde kondigde aan, dat in elk van de vaak enkel door mannen bezette politiebureaus in New Delhi, voortaan ook twaalf politieagentes in dienst zullen treden. Voor de bureaus en andere politiekantoren in de hoofdstad zullen meer dan 2.500 politieagentes aangeworven worden. In New Delhi werden de vijf beschuldigden aangeklaagd voor onder andere moord, verkrachting en ontvoering. Ze riskeren de doodstraf. Bij de zesde beschuldigde wordt nog onderzocht of hij naar eigen zeggen daadwerkelijk pas 17 jaar oud is. Hij zou dan naar de jeugdrechter verwezen worden, niet onbelangrijk: in India kunnen minderjarigen geen doodstraf krijgen. Deskundigen verwachten volgende week het begin van een spoedprocedure. De politie wil voor het spoedproces meer dan 30 getuigen oproepen. Tegen een vonnis kan in hoger beroep gegaan worden. In geval van de doodstraf kunnen veroordeelden ook nog een genadeverzoek indienen bij president Pranab Mukherjee. De doodstraf wordt in India zelden voltrokken, maar bij bijzonder zware misdaden volgen terechtstellingen. Onlangs werd in november de laatste overlevende aanvaller van de terreuraanslagen van Mumbai in 2008 opgehangen. Mukherjee had zijn genadeverzoek geweigerd. Het was de eerste terechtstelling in India sinds 2004.