Eerder deze maand trapte de minister van vrouwen- en kinderontwikkeling Maneka Gandhi een sociale mediacampagne af rond Dochterdag. Ze riep burgers daarbij op om foto's te twitteren van hun dochters, schoondochters en kleindochters. Al snel gaf Gandhi het goede voorbeeld door zelf een foto met haar schoondochter en kleindochter te tweeten.

Voor de campagne is zelfs een speciale hashtag in het leven geroepen, #BBBPDaughtersWeek. De afkorting staat voor 'Beti Bachao Beti Padhao', wat 'Help de dochter, leer de dochter' betekent.

'Het is tijd om vrouwelijkheid te vieren. We willen met deze dag uitdragen dat jonge vrouwen gewaardeerd moeten worden', zei Gandhi tegen de Britse nieuwszender BBC. En dat is nodig, want de verhoudingen tussen de geslachten zitten in India al lang scheef.

Regelmatig worden vrouwelijke foetussen geaborteerd, omdat jongetjes de voorkeur krijgen. Daarvoor hoeft de familie namelijk geen grote bruidsschat te betalen. Vaak dwingen vrouwen hun schoondochter tot een vroegtijdige afbreking van de zwangerschap, vandaar dat de campagne voor Gandhi ook gaat over schoondochters en kleindochters. 'We roepen de grootmoeders op om hun kleindochter de kans te geven om geboren te worden', zegt Ghandi.

Zes verkrachtingen per dag

Ook is seksueel geweld tegen vrouwen in India aan de orde van de dag. Uit cijfers van de politie van de Indiase hoofdstad New Delhi blijkt dat daar dagelijks zes vrouwen worden verkracht en vijftien seksueel misbruikt. In 2015 nam de politie van de Indiase miljoenstad een recordaantal van 2095 aangiftes op van vrouwen die slachtoffer waren, zo meldt De Volkskrant.

Lange tijd werd dat seksueel geweld niet serieus genomen in India. Dat veranderde door de verkrachting en dood van een studente in 2012. Verschillende mannen sloegen haar in een bus met ijzeren staaf en verkrachtten haar veertig minuten lang. Daarna werd ze bloedend uit de bus gegooid. Ze overleefde de verkrachting en mishandeling niet. De dood van de studente ontlokte een golf van verontwaardiging en massademonstraties die strengere straffen voor seksueel geweld eisten.

Inmiddels is de strafmaat voor verkrachting in India effectief omhooggegaan. Voyeurisme, stalken, zuuraanvallen en vrouwenhandel zijn nu ondergebracht in het strafrecht. Daarnaast is een wet aangenomen die jonge verkrachters (vanaf zestien jaar) onder het volwassenenstrafrecht laat vallen. Ook zijn bruidsschatten inmiddels bij wet verboden en is het voor vrouwen in een gewelddadig huwelijk makkelijker om te scheiden.

Bijkomende rechtsmiddelen zijn niet genoeg, zegt premier Narendra Modie. Volgens hem moet er ook iets veranderen aan de mentaliteit in India. Daarom lanceerde hij in januari lanceerde het Beti Bachao Beti Padhao-programma. (JVL)

Eerder deze maand trapte de minister van vrouwen- en kinderontwikkeling Maneka Gandhi een sociale mediacampagne af rond Dochterdag. Ze riep burgers daarbij op om foto's te twitteren van hun dochters, schoondochters en kleindochters. Al snel gaf Gandhi het goede voorbeeld door zelf een foto met haar schoondochter en kleindochter te tweeten. Voor de campagne is zelfs een speciale hashtag in het leven geroepen, #BBBPDaughtersWeek. De afkorting staat voor 'Beti Bachao Beti Padhao', wat 'Help de dochter, leer de dochter' betekent. 'Het is tijd om vrouwelijkheid te vieren. We willen met deze dag uitdragen dat jonge vrouwen gewaardeerd moeten worden', zei Gandhi tegen de Britse nieuwszender BBC. En dat is nodig, want de verhoudingen tussen de geslachten zitten in India al lang scheef. Regelmatig worden vrouwelijke foetussen geaborteerd, omdat jongetjes de voorkeur krijgen. Daarvoor hoeft de familie namelijk geen grote bruidsschat te betalen. Vaak dwingen vrouwen hun schoondochter tot een vroegtijdige afbreking van de zwangerschap, vandaar dat de campagne voor Gandhi ook gaat over schoondochters en kleindochters. 'We roepen de grootmoeders op om hun kleindochter de kans te geven om geboren te worden', zegt Ghandi.Ook is seksueel geweld tegen vrouwen in India aan de orde van de dag. Uit cijfers van de politie van de Indiase hoofdstad New Delhi blijkt dat daar dagelijks zes vrouwen worden verkracht en vijftien seksueel misbruikt. In 2015 nam de politie van de Indiase miljoenstad een recordaantal van 2095 aangiftes op van vrouwen die slachtoffer waren, zo meldt De Volkskrant. Lange tijd werd dat seksueel geweld niet serieus genomen in India. Dat veranderde door de verkrachting en dood van een studente in 2012. Verschillende mannen sloegen haar in een bus met ijzeren staaf en verkrachtten haar veertig minuten lang. Daarna werd ze bloedend uit de bus gegooid. Ze overleefde de verkrachting en mishandeling niet. De dood van de studente ontlokte een golf van verontwaardiging en massademonstraties die strengere straffen voor seksueel geweld eisten. Inmiddels is de strafmaat voor verkrachting in India effectief omhooggegaan. Voyeurisme, stalken, zuuraanvallen en vrouwenhandel zijn nu ondergebracht in het strafrecht. Daarnaast is een wet aangenomen die jonge verkrachters (vanaf zestien jaar) onder het volwassenenstrafrecht laat vallen. Ook zijn bruidsschatten inmiddels bij wet verboden en is het voor vrouwen in een gewelddadig huwelijk makkelijker om te scheiden. Bijkomende rechtsmiddelen zijn niet genoeg, zegt premier Narendra Modie. Volgens hem moet er ook iets veranderen aan de mentaliteit in India. Daarom lanceerde hij in januari lanceerde het Beti Bachao Beti Padhao-programma. (JVL)