India verbiedt export tarwe, G7 uit kritiek

© Getty Images

De regering van India heeft de export van tarwe verboden. Door een aanhoudende hittegolf is de productie beperkt en zijn de binnenlandse prijzen fors gestegen.

Daardoor komt de voedselzekerheid in India in gevaar, volgens de autoriteiten. Het besluit zou de prijs van tarwe op de wereldmarkt verder kunnen opdrijven.

Het Indiase verbod is opmerkelijk omdat het land eerder nog liet weten op een recordexport van tarwe te rekenen. De wereldmarkt had het Indiase graan dit jaar alleszins goed kunnen gebruiken, want export uit Oekraïne is amper mogelijk door de oorlog. Ook de Verenigde Staten en Frankrijk kampen met weersomstandigheden die het verbouwen van de belangrijke graansoort bemoeilijken.

Zorgen over tarwe drijven onder andere de prijzen voor brood op. De grootste bakkersgroep van ons land, La Lorraine Bakery Group, verwacht ook hier een sterke prijsstijging. Maar vooral armere landen en mensen in Afrika en Azië worden zwaar getroffen door de hogere voedselprijzen.

G7: tarwecrisis zal verergeren

De ministers van Landbouw van de G7, de zeven grootste industrielanden, hebben zaterdag kritiek geuit op het Indiase besluit om de uitvoer van tarwe te verbieden na een recente hittegolf. ‘Dit zal de crisis van de graanvoorziening, die onder druk staat door de oorlog in Oekraïne, alleen maar verergeren’, klinkt het bij de ministers van Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.

‘Als iedereen dergelijke uitvoerbeperkingen gaat opleggen of zelfs markten gaat sluiten, zal dat de crisis alleen maar erger maken en ook India en zijn landbouwers schade toebrengen’, aldus de Duitse minister van Landbouw Cem Özdemir na een vergadering met zijn ambtgenoten in het Duitse Stuttgart. ‘We roepen India op om zijn verantwoordelijkheid te nemen als lid van de G20.’

Partner Content