India neemt vier miljoen mensen staatsburgerschap af

30/07/18 om 15:24 - Bijgewerkt om 15:24

Bron: Belga

Vier miljoen mensen in Assam, een deelstaat in het noordoosten van India, dreigen het staatsburgerschap te verliezen en op termijn te worden gedeporteerd, omdat ze niet kunnen bewijzen dat ze daar al meer dan 47 jaar verblijven.

India neemt vier miljoen mensen staatsburgerschap af

© Belga Image

Hun naam werd niet opgenomen in een voorlopige versie van een nieuw bevolkingsregister, het National Register of Citizens (NRC), melden verschillende media.

Het nieuwe bevolkingsregister is een update van een oude lijst. Naast de nakomelingen van de mensen die zich op de oorspronkelijke lijst bevonden, wordt het register ook aangevuld met mensen die kunnen bewijzen dat ze naar Assam waren verhuisd vóór 24 maart 1971, de dag voordat buurland Bangladesh zich afscheurde van Pakistan, waarna een bloedig conflict uitbrak en miljoenen mensen naar India vluchtten.

Beroepsprocedure

Iets meer dan 4 miljoen van 32 miljoen inwoners van de staat voldoen niet aan de administratieve vereisten. De Indiase overheid zegt dat het nieuwe register bedoeld is om illegale immigranten uit Bangladesh te identificeren.

Mensen die niet op de lijst staan, zullen niet onmiddellijk gedeporteerd of gearresteerd worden, zo klinkt het. Vanaf augustus is er de mogelijkheid om bezwaar aan te tekenen.

'Heksenjacht'

Critici vrezen dat met de maatregel de aanzet wordt gegeven voor een 'heksenjacht' op de etnische (moslim)minderheden van Assam. 'Ze dreigen er openlijk mee zich van moslims te ontdoen', zegt de Bengaalse activist Nazrul Ali Ahmed aan BBC News. 'Wat met de Rohingya in Myanmar gebeurde, kan hier ook met ons gebeuren.'

De regering van premier Narendra Modi ontkent dat en benadrukt dat het NRC een apolitiek gegeven is, waarop toezicht wordt gehouden door het seculiere Hooggerechtshof van India.

Lees meer over:

Onze partners