Op verschillende plaatsen in Bihar gaan dezer dagen de staatsexamens voor het tiende schooljaar door. Deze examens, met leerlingen die in principe 15-16 jaar zijn, zijn van cruciaal belang want op basis van de resultaten wordt bekeken welke verdere studieopties openliggen.

De examens, waaraan dit jaar 1,4 miljoen kinderen in de staat deelnemen, worden georganiseerd door de Bihar School Examination Board, en vormen een jaarlijks weerkerend spektakel. De leerlingen worden streng gecontroleerd bij het betreden van de gebouwen, de surveillanten vergewissen zich ervan dat de jongelui geen spiekmateriaal bij zich hebben. Maar vervolgens wordt dat spiekmateriaal door de ramen naar binnen gegooid.

Spectaculaire resultaten

Dit jaar was er een informele campagne om deze frauduleuze gang van zaken op film vast te leggen.

Vrijwilligers maakten binnen en buiten de examenzalen beelden, die door de pers werden overgenomen. In sommige gevallen, stelde men vast, ontsnapten de ouders nipt aan een dodelijke val. Er werden gevallen gesignaleerd waarbij politieagenten, die jaarlijks opgetrommeld worden om de goede gang van zaken te garanderen, zich zichtbaar lieten omkopen. Vervolgens lieten ze de ouders naar hartenlust lieten klauteren.

Volgens de Board zouden er 400 studenten geschorst zijn wegens valsspelen,;20 ouders zouden zijn opgepakt.

In 1996, toen na gelijkaardige misstanden de rechtbank de zaak overnam en zelf de examens organiseerde, viel de slaagkans volgens het magazine India Today ineens terug naar 12 procent, daar waar ze in andere jaren gemiddeld 70 procent was en recent zelfs 75 procent.

De slaagkansen door de jaren heen. In 1996, toen de rechtbank de examens organiseerde, was het niet best., /
De slaagkansen door de jaren heen. In 1996, toen de rechtbank de examens organiseerde, was het niet best. © /

Misschien, zo gaat het blad verder, is het inderdaad makkelijker voor ouders om een cursus rotsklimmen te volgen dan voor de jongeren om zich op hun examens voor te bereiden.

Bihar heeft allerlei kwaliteiten en charmes maar het is tegelijk een notoir arme, gewelddadige en corrupte staat.

(RR)

Op verschillende plaatsen in Bihar gaan dezer dagen de staatsexamens voor het tiende schooljaar door. Deze examens, met leerlingen die in principe 15-16 jaar zijn, zijn van cruciaal belang want op basis van de resultaten wordt bekeken welke verdere studieopties openliggen. De examens, waaraan dit jaar 1,4 miljoen kinderen in de staat deelnemen, worden georganiseerd door de Bihar School Examination Board, en vormen een jaarlijks weerkerend spektakel. De leerlingen worden streng gecontroleerd bij het betreden van de gebouwen, de surveillanten vergewissen zich ervan dat de jongelui geen spiekmateriaal bij zich hebben. Maar vervolgens wordt dat spiekmateriaal door de ramen naar binnen gegooid.Dit jaar was er een informele campagne om deze frauduleuze gang van zaken op film vast te leggen.Vrijwilligers maakten binnen en buiten de examenzalen beelden, die door de pers werden overgenomen. In sommige gevallen, stelde men vast, ontsnapten de ouders nipt aan een dodelijke val. Er werden gevallen gesignaleerd waarbij politieagenten, die jaarlijks opgetrommeld worden om de goede gang van zaken te garanderen, zich zichtbaar lieten omkopen. Vervolgens lieten ze de ouders naar hartenlust lieten klauteren.Volgens de Board zouden er 400 studenten geschorst zijn wegens valsspelen,;20 ouders zouden zijn opgepakt.In 1996, toen na gelijkaardige misstanden de rechtbank de zaak overnam en zelf de examens organiseerde, viel de slaagkans volgens het magazine India Today ineens terug naar 12 procent, daar waar ze in andere jaren gemiddeld 70 procent was en recent zelfs 75 procent.Misschien, zo gaat het blad verder, is het inderdaad makkelijker voor ouders om een cursus rotsklimmen te volgen dan voor de jongeren om zich op hun examens voor te bereiden.Bihar heeft allerlei kwaliteiten en charmes maar het is tegelijk een notoir arme, gewelddadige en corrupte staat.(RR)