India heeft voortaan een minister van Yoga

De Indiase premier Modi op bezoek bij president Obama © Reuters

Bij de herschikking van zijn kabinet heeft de Indiase premier Modi een nieuw ministerie geïntroduceerd. Het land heeft voortaan een minister van Yoga. Modi heeft al langer plannen om de Verenigde Naties een Werelddag voor Yoga te laten erkennen.

Als oppositieleider van de hindoe-nationalistische partij BJP had Narendra Modi zware kritiek op de regeringen van de Congresspartij die volgens hem te veel ministers en staatssecretarissen telden.

In mei, na zijn eclatante verkiezingsoverwinning, kwam hij inderdaad met een beperkte ploeg aanzetten, maar de minister van Financiën begon, overwerkt werd gezegd, fysiek af te takelen. En dus heeft Modi van een herschikking gebruikt gemaakt om zijn ploeg uit te breiden tot 66 ministers en staatssecretarissen, slechts 7 minder dan Congress indertijd in het gelid bracht.

Zo’n herschikking moet in India ook altijd aan regionale eisen tegemoetkomen, en in een land met heel veel regio’s is dat hogere wiskunde. Maar het spreekt vanzelf dat een groter kabinet meer regio’s kan bedienen, en ook ruimte biedt, zoals nu, voor een populaire zanger en een piloot.

Te veel Goa

Sommige regio’s blijken dan weer oververtegenwoordigd, zoals het kleine Goa, dat twee vertegenwoordigers bleek te hebben, waaronder minister van Toerisme Shripad Yesso Naik. Deze wordt in het nieuwe kabinet minister van Yoga, een post die lager ingeschat wordt dan toerisme zodat het onevenwicht ten voordele van Goa enigszins is bijgestuurd. Dat is de versie die in India Today gegeven wordt, het bekendste nieuwsmagazine van India. Daarnaast paait hij met zo’n ministerie zijn hinoe-nationalistische basis.

Maar toch is het Modi ook ernst met zijn minister van Yoga. Toen hij eind september op bezoek kwam bij de Amerikaanse president Obama ging het volgens kwatongen eigenlijk alleen over yoga. Modi wil dat de Verenigde Naties een Werelddag voor Yoga erkennen.

De nieuwe minister van Yoga zal ook andere traditionele Indiase kunsten en kennissen promoten, zoals ayurveda, unani, siddha en homeopathie.

Op de dag dat zijn nieuwe minister werd aangekondigd sprak Modi, een strikt vegetariër en zelf een fervent beoefenaar van yoga, een bijeenkomst van specialisten ayurveda toe. Volgens Le Monde zei hij dat yoga intussen wereldwijd erkend wordt door degenen die zonder stress willen leven, en die een holistische aanpak van gezondheid verkiezen. Ayurveda, traditionele Indiase geneeskunde, zal volgens hem een gelijkaardige appreciatie krijgen , als dat maar alse en levensstijl wordt getoond.

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content