De luchthaven van Orly in Parijs is vanochtend ontruimd nadat een man probeerde het wapen van een soldaat af te nemen. De man greep een soldate vast en gooide haar op de grond. De vrouw was op de luchthaven aan het patrouilleren met twee collega's. De man probeerde haar wapen af te pakken, maar de vrouw liet niet los, zo verklaarde de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian.

Twee collega-militairen oordeelden dat het nodig was om het vuur te openen, om zichzelf en omstaanders te beschermen. De man vluchtte een handelszaak binnen, waar hij werd neergeschoten. Le Drian prees 'het professionalisme' van de militairen.

De politie starte meteen een grootschalige actie op de luchthaven, om er zeker van te zijn dat er geen medeplichtigen meer in het gebouw waren. De luchthaven werd ook gecontroleerd op mogelijke explosieven; iets voor de middag werd de zoektocht gestopt zonder dat iets gevonden werd.

Volgens het Franse BFMtv is de man die het wapen afnam, overleden. Niemand van de omstaanders raakte gewond. Het vliegverkeer op Orly dreigt nog de hele dag zware hinder te ondervinden. De luchthaven van Orly ligt ten zuiden van Parijs en is de tweede grootste van de Franse hoofdstad.

Motieven onduidelijk

Over de motieven van de man bestaat nog onduidelijkheid. Intussen raakte wel bekend dat het dossier is overgenomen door het federaal parket, afdeling antiterrorisme. De autoriteiten vermoeden dus dat het gaat om een (mislukte) terreuraanslag. Onderzoekers hebben intussen ook de vader en de broer van de dader opgepakt. Het gaat om een bewarende maatregel. 'Het is klassiek dat personen in de entourage van de verdachte in de gaten worden gehouden', bericht een bron aan BFMtv.

De dader was gekend bij de ordedienten en bij het gerecht, bevestigt de minister van Binnenlandse Zaken Bruno Le Roux. Volgens BFMtv was hij in het verleden veroordeeld voor drugsfeiten. De veiligheidsdiensten zouden hem ook 'gevolgd' hebben omdat hij mogelijk radicaliseerde in de gevangenis.

Frankrijk was het afgelopen jaar al meermaals het toneel van terreuraanslagen, onder meer in Nice. Enkele weken geleden werd nog een man neergeschoten aan het Louvre-musuem, toen hij met een machete een militair probeerde aan te vallen. Wegens het terreurgevaar patrouilleren militairen op luchthavens, stations en andere drukke plaatsen.

Eerder op de dag al schietpartij

De man was eerder op de dag ook al betrokken bij een incident in Stains. Daar werd zijn wagen langs de kant gezet door een politiepatrouille, die zijn identiteit wilde controleren. Hij haalde toen een vuurwapen boven en verwondde een agent.

De auto, een Renault Clio, sloeg meteen op de vlucht en werd achtergelaten in Val de Marne. De man zou er een ander voertuig hebben gestolen, dat aan de luchthaven van Parijs-Orly werd aangetroffen.

De luchthaven van Orly in Parijs is vanochtend ontruimd nadat een man probeerde het wapen van een soldaat af te nemen. De man greep een soldate vast en gooide haar op de grond. De vrouw was op de luchthaven aan het patrouilleren met twee collega's. De man probeerde haar wapen af te pakken, maar de vrouw liet niet los, zo verklaarde de Franse minister van Defensie Jean-Yves Le Drian. Twee collega-militairen oordeelden dat het nodig was om het vuur te openen, om zichzelf en omstaanders te beschermen. De man vluchtte een handelszaak binnen, waar hij werd neergeschoten. Le Drian prees 'het professionalisme' van de militairen.De politie starte meteen een grootschalige actie op de luchthaven, om er zeker van te zijn dat er geen medeplichtigen meer in het gebouw waren. De luchthaven werd ook gecontroleerd op mogelijke explosieven; iets voor de middag werd de zoektocht gestopt zonder dat iets gevonden werd.Volgens het Franse BFMtv is de man die het wapen afnam, overleden. Niemand van de omstaanders raakte gewond. Het vliegverkeer op Orly dreigt nog de hele dag zware hinder te ondervinden. De luchthaven van Orly ligt ten zuiden van Parijs en is de tweede grootste van de Franse hoofdstad. Over de motieven van de man bestaat nog onduidelijkheid. Intussen raakte wel bekend dat het dossier is overgenomen door het federaal parket, afdeling antiterrorisme. De autoriteiten vermoeden dus dat het gaat om een (mislukte) terreuraanslag. Onderzoekers hebben intussen ook de vader en de broer van de dader opgepakt. Het gaat om een bewarende maatregel. 'Het is klassiek dat personen in de entourage van de verdachte in de gaten worden gehouden', bericht een bron aan BFMtv. De dader was gekend bij de ordedienten en bij het gerecht, bevestigt de minister van Binnenlandse Zaken Bruno Le Roux. Volgens BFMtv was hij in het verleden veroordeeld voor drugsfeiten. De veiligheidsdiensten zouden hem ook 'gevolgd' hebben omdat hij mogelijk radicaliseerde in de gevangenis. Frankrijk was het afgelopen jaar al meermaals het toneel van terreuraanslagen, onder meer in Nice. Enkele weken geleden werd nog een man neergeschoten aan het Louvre-musuem, toen hij met een machete een militair probeerde aan te vallen. Wegens het terreurgevaar patrouilleren militairen op luchthavens, stations en andere drukke plaatsen.De man was eerder op de dag ook al betrokken bij een incident in Stains. Daar werd zijn wagen langs de kant gezet door een politiepatrouille, die zijn identiteit wilde controleren. Hij haalde toen een vuurwapen boven en verwondde een agent.De auto, een Renault Clio, sloeg meteen op de vlucht en werd achtergelaten in Val de Marne. De man zou er een ander voertuig hebben gestolen, dat aan de luchthaven van Parijs-Orly werd aangetroffen.