In Turkije vastgehouden Italiaanse journalist gaat in hongerstaking

De Italiaanse journalist Gabriele Del Grande (links) met de co-regisseurs van de documentaire On the Bride's Side © REUTERS

De Italiaanse journalist en filmmaker Gabriele Del Grande, die sinds 9 april vastgehouden wordt in Turkije, stelt het naar eigen zeggen goed maar gaat in hongerstaking om te protesteren tegen zijn detentie.

Dat melden zijn collega’s via de Facebookpagina van de documentaire ‘On the Bride’s Side’, die Del Grande maakte.

Del Grande was in de zuidelijke provincie Hatay, vlakbij de Syrische grens, toen hij vorige week opgepakt werd. De reden voor zijn arrestatie is onduidelijk maar volgens hem heeft het met zijn werk te maken.

‘Ik mocht één telefoontje plegen nadat ik dagenlang geprotesteerd had. Er werd me niet verteld dat de Italiaanse autoriteiten contact met me zochten. Vannacht start ik een hongerstaking. Ik vraag aan iedereen om zich te laten horen’, klinkt het. ‘Mijn documenten zijn in orde, maar ze laten me geen advocaat kiezen en ik weet niet wanneer ik vrij kom. Ik ben ok, ze hebben me nog geen haar gekrenkt maar ik kan de telefoon niet gebruiken.’

Del Grande is de auteur van de blog Fortress Europe, hij schreef verschillende boeken over de problemen van migranten en was in 2014 de regisseur van de documentaire ‘On the Bride’s Side’, over Syrische vluchtelingen die Europa binnen geraken door een trouwpartij te veinzen.

Partner Content