‘In ruil voor hun opofferingen in de strijd tegen IS, krijgen Koerden bommen op hun huis’

© REUTERS
Montasser AlDe'emeh
Montasser AlDe'emeh Terrorisme-onderzoeker aan de UGent en de KU Leuven

Jihadkenner Montasser AlDe’emeh sprak met de Koerdische politieke leider Shivan Alkhaburi over de situatie in het Noord-Syrische Afrin. ‘Wij stellen de internationale gemeenschap verantwoordelijk voor de ellende die de Koerden treft en we verwachten steun. Ook van de Europese landen.’

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de oproep van het Europees parlement om een eind te maken aan het militair offensief tegen de Koerdische militie YPG in Syrië naast zich neer gelegd. Het EU-parlement had in een resolutie een eind van het militair offensief in de Noord-Syrische Koerdische enclave Afrin gevorderd. ‘Zolang ons werk niet gedaan is, zullen wij er ook niet weggaan’, zei Erdogan.

Het Turkse leger is zijn offensief tegen de Volksbeschermingseenheden (YPG) op 20 januari begonnen. Inmiddels is de stad Afrin door het Turks leger en zijn handlangers omsingeld. Jihadkenner Montasser AlDe’emeh sprak met Shivan Alkhaburi, de Koerdische politieke leider en woordvoerder van de Beweging voor een Democratische Maatschappij (TEV DEM).

De Turkse troepen hebben de controle over de grenszone met Turkije overgenomen. De stad Afrin is nu omsingeld.

SHIVAN ALKHABURI: Ja, maar ondanks de onevenwichtige machtsverhoudingen zullen we de stad met man en macht verdedigen. De Turken willen koste wat kost hun doel bereiken. Ze beschieten ons met gevechtsvliegtuigen, tanks, zware wapens en hebben ook al chemische wapens ingezet. De Turken gingen Afrin in enkele uren innemen, maar ondertussen woedt de strijd al 50 dagen en is de stad nog steeds in Koerdische handen. Het is vooral schandalig dat Turkije duizenden voormalige jihadisten van IS en Al Qaeda in Afrin heeft ingezet als kanonnenvlees.

Wat is de rol van het Vrije Syrische Leger?

ALKHABURI: Voor ons is het Vrije Syrische Leger niet vrij. Ze noemen zichzelf zo, maar in werkelijkheid gaat het over radicaal-terroristische brigades die met het Turks bezettingsleger vechten. Het zijn huurlingen die door de Turken worden ingezet om onze infrastructuur te vernietigen, om de wil van het Koerdische volk tegen te werken en hun democratisch proces te belemmeren.

Shivan Alkhaburi
Shivan Alkhaburi© Al Jazeera

De jihadisten en de zogenaamde Syrische rebellen worden in de eerste linie ingezet. De Turkse soldaten – die ook met duizenden zijn binnengevallen – blijven achter die troepen opereren. De regering van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan bombardeert Afrin om de Koerdische bevolking te terroriseren zodat ze vluchten. Op dit moment worden de gezinnen van die huurlingen getransporteerd naar de gebieden die vrijkomen, dat heeft Turkije hen beloofd. Een duidelijke schending van het internationaal recht.

Klopt het dat jullie toenadering hebben gezocht tot Assad?

ALKHABURI: De Beweging voor een Democratische Maatschappij (TEV DEM) heeft een officiële uitnodiging gestuurd naar Damascus zodat het regime zijn verplichting nakomt en de Syrische grenzen beschermt tegen de bezetting door de Turkse troepen. TEV DEM streeft naar een verenigd, democratisch en federaal Syrië, wij hebben niet de intentie om ons af te scheiden. We willen vrede en stabiliteit waarbij alle bevolkingsgroepen in Syrië in vrede kunnen samenleven.

Hoe heeft Damascus gereageerd?

ALKHABURI: Het duurde lang alvorens er een reactie kwam. De laatste tijd sturen ze troepen, het gaat om symbolische aantallen om de Turkse bezetting tegen te gaan en de Turkse beweringen een halt toe te roepen.

De internationale gemeenschap kijkt weg en laat ons in de steek.

Welke beweringen?

ALKHABURI: De beweringen dat de Turkse soldaten zijn gekomen om de Turks-Syrische grens te beschermen, met als doel een Koerdische staat onmogelijk te maken. En om terreurgroepen als IS en de PKK te bestrijden. In werkelijkheid zijn er PKK-strijders, noch IS-strijders in Afrin. Wel YPG, maar die beschermt de bevolking in Afrin.

Hoe verlopen de gevechten tussen de YPG-strijders en Turkije?

ALKHABURI: Het zijn barbaarse aanvallen waarbij er voortdurend mensenrechten geschonden worden door de Partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling van Erdogan.

Wat nemen jullie de internationale gemeenschap precies kwalijk?

ALKHABURI: De internationale gemeenschap kijkt weg en laat ons in de steek. Men zwijgt over de terreur van de Turkse staat tegen de Koerdische burgers, tegen de kinderen en vrouwen die de terreur van IS (die heel de wereld ongerust maakte) hebben bestreden in plaats van de wereld. Niemand kon die IS-terreur op het terrein stoppen, maar de YPG-strijders deden dat wel. Vandaag krijgen ze de bommen van het Turkse leger op hun huizen als beloning voor hun opofferingen.

De internationale gemeenschap doet niets. Wij stellen hen verantwoordelijk voor de ellende die de Koerden treft en die de kinderen van Afrin, Rojava en Noord-Syrië niet zullen vergeten. Wij hopen dat de internationale gemeenschap snel ingrijpt en we verwachten steun. Ook van de Europese landen.

Partner Content