‘In Noord-Korea plegen hele families zelfmoord om aan collectieve straffen te ontkomen’

© Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Noord-Korea heeft een van de hoogste zelfmoordgraden ter wereld. Zo meent de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Hele gezinnen zouden er zelfmoord plegen om collectieve straffen te vermijden. De bevindingen staan in contrast met een Zuid-Koreaanse studie die stelde dat zelfmoord in het Noorden zeldzaam was.

Dat Zuid-Korea met een hoge zelfmoordgraad kampt, was al eerder gebleken. Maar nu heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ontdekt dat het probleem bij de noorderburen een pak groter is. Noord-Korea heeft een zelfmoordgraad die bij de hoogste ter wereld hoort, zo blijkt uit het rapport ‘Zelfmoord voorkomen: een globale imperatief’ van de WHO.

In 2012 zouden volgens het rapport 9.790 mensen zich van het leven beroofd hebben in Noord-Korea. Daarbij was het aantal vrouwelijke en mannelijke slachtoffers ongeveer gelijk, schrijft The Guardian. De WHO erkent dat het moeilijk was om de gegevens te verzamelen. De gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties kwam tot de schatting door met een aantal statistische voorspellingsfactoren rekening te houden.

Zelfmoord om generatieoverschrijdende straffen te ontlopen

De bevindingen van de WHO komen niet overeen met die uit een rapport dat een jaar eerder door de Unification Medical Centre van de universiteit van Seoul werd uitgebracht. Dat stelde namelijk dat zelfmoord in Noord-Korea zeldzaam was, deels omdat wie zich van het leven berooft er als verrader wordt bestempeld. Familie van het slachtoffer dreigt dan bestraft te worden. Die studie was gebaseerd op interviews met drie dokters die uit het Noorden naar Zuid-Korea gevlucht waren, aldus The Guardian.

In Noord-Korea kan een straf tot drie generaties van de beschuldigde familie beslaan. In de Britse krant getuigt Sandra Fahy, een assistente aan de Sophia-universiteit in Tokio, over verhalen van hele Noord-Koreaanse gezinnen die zelfmoord plegen om de collectieve generatieoverschrijdende straffen te vermijden.

Economische crisis

Analysten beweren dat armoede en de psychologische stress die komt kijken bij een leven in een samenleving getekend door beperkingen, de voornaamste drijfveren voor zelfmoord zijn in Noord-Korea, zo stelt The Guardian. Economische moeilijkheden zijn ook in vele andere landen de voornaamste reden dat mensen zelfmoord plegen. De zelfmoordgraad in Zuid-Korea nam volgens The Guardian gestaag toe vanaf de economische crisis eind jaren 1990.

Taboe op bespreken problemen

Experten wijzen ook op taboes over het zoeken naar hulp. Volgens Zuid-Koreaans psychiater Kim Hyun-chung in de Britse krant, praten Koreanen niet graag openlijk over hun problemen uit angst als zwak of labiel gezien te worden. Dat verergert hun situatie, meent Hyun-chung.

Overlijden tijdens arrestatie wordt zelfmoord genoemd

Maar een probleem bij de cijfers is volgens onderzoeker bij Liberty in Noord-Korea, Sokeel Park, dat sommige sterfgevallen geklasseerd worden als zelfmoorden, terwijl het over mensen gaat die tijdens hun aanhouding overleden, zo haalt de Britse krant aan.

Verbergen zelfmoordgraad

In Noord-Korea is de mentale gezondheidszorg schaars en zelfmoord is een van de vele negatieve aspecten van de maatschappij die de overheid angstvallig probeert te verbergen, verklaart de WHO. ‘Noord-Koreaanse media halen de hoge zelfmoordgraad van Seoul aan om met de zelfverklaarde superioriteit van het sociale systeem te pronken’, citeert de krant Park Sang-min, een professor die de studie van het Unification Medical Centre leidde. ‘Maar daarbij wordt zelden vermeld dat Noord-Koreanen zich van het leven beroven.’

Met het rapport wil de VN-organisatie van zelfmoordpreventie een grotere prioriteit maken op de globale publieke gezondheidsagenda, schrijft The Guardian.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content