In Europa vechten en pesten Belgische jongeren het meest

Meisje zoekt troost © Reuters

Wereldwijd geloven drie ouders op de tien dat fysieke straffen noodzakelijk zijn om kinderen goed op te voeden, blijkt uit een rapport van Unicef. België scoort opvallend slecht wat betreft geweld tussen kinderen onderling.

Wereldwijd zijn ongeveer 120 miljoen meisjes jonger dan twintig op een of ander moment in hun leven het slachtoffer van seksueel geweld. Dat is één op de tien. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Unicef, de kinderrechtenorganisatie van de Verenigde Naties, over diverse vormen van geweld tegen kinderen. België scoort opvallend slecht bij geweld tussen kinderen onderling.

Het rapport, getiteld “Hidden in Plain Sight”, haalt data uit 190 landen en documenteert geweld tegen kinderen op plaatsen waar ze veilig horen te zijn: hun gemeenschap, de school, hun thuis. Zo blijkt dat één op de drie getrouwde adolescente meisjes tussen 15 en 19 jaar af te rekenen krijgt met een emotionele, fysieke of seksueel gewelddadige echtgenoot.

De Democratische Republiek Congo en Equatoriaal-Guinea scoren heel slecht: partnergeweld komt er voor in 70 procent van de gezinnen.

Kindermoorden

Nog uit de statistieken blijkt dat jaarlijks bijna 100.000 kinderen en adolescenten jonger dan 20 jaar vermoord worden. Dat is een vijfde van alle moordslachtoffers wereldwijd. In landen als Venezuela, El Salvador en Brazilië is moord zelfs de belangrijkste doodsoorzaak bij jongens tussen 10 en 19 jaar. Met 13.000 kinderen die er jaarlijks vermoord worden, heeft Nigeria het hoogste aantal kindermoorden ter wereld.

Voor België valt vooral het geweld tussen kinderen op. Op Europees vlak behoren de Belgische jongeren tussen 11 en 13 jaar tot de slechtste leerlingen van de klas op vlak van pesten en vechten. Zowel jongens als meisjes durven elkaar al eens in de haren te vliegen. Maar de trend neemt af naarmate kinderen ouder worden. Zo zal bijna de helft van de 11-jarigen in een onderling dispuut sneller fysiek geweld gebruiken, maar daalt die neiging bij 15-jarigen tot een kind op drie.

Fysieke straffen

In Europa en Noord-Amerika geeft een derde van de kinderen toe dat ze regelmatig andere kinderen pesten. Ook lijfstraffen vormen nog steeds een probleem: zowat 17 procent van kinderen in 58 onderzochte landen zijn het slachtoffer van zeer ernstige vormen van fysieke straffen: ouders die hun kinderen slaan op de oren of het hoofd of die ze hard en meermaals slaan en door elkaar schudden.

Wereldwijd geloven drie ouders op de tien dat fysieke straffen noodzakelijk zijn om kinderen goed op te voeden. In Tsjaad, Egypte en Jemen krijgen meer dan 40 procent van de kinderen tussen 2 en 14 jaar regelmatig te maken met zware lijfstraffen. “Geweld tegen kinderen komt elke dag voor, ongeacht waar ter wereld”, zegt algemeen directeur van Unicef Anthony Lake. “Het schaadt het welzijn van kinderen, maar heeft ook gevolgen op grotere schaal: het ondermijnt stabiliteit en vooruitgang van gemeenschappen en verscheurt maatschappijen. Maar geweld tegen kinderen is niet onoverkomelijk. We kunnen geweld tegen kinderen wel degelijk uit de wereld helpen, alleen moeten we er in eerste instantie onze ogen voor openen”, aldus Lake. “Het bewijs in dit rapport dwingt ons om te reageren, voor het welzijn van kinderen overal ter wereld en ook voor de gezondheid van gemeenschappen wereldwijd.”

Mentaliteitswijziging

Unicef stelt onder meer voor om kinderen levensvaardigheden aan te leren en te werken aan mentaliteitswijzigingen om bij te dragen tot een inperking van geweld tegen kinderen. Voorts wil de kinderrechtenorganisatie hulp aan de ouders geven, juridische, criminele en sociale instellingen en diensten versterken en aantonen welk menselijk leed geweld veroorzaakt en welke socio-economische kost dit met zich meebrengt. “Al deze zaken zijn nodig om een echte gedrags- en normverandering te creëren”, zo luidt het. De auteurs wijzen erop dat de gegevens in het onderzoek een weergave zijn van vrijwillige getuigenissen en dus slechts een tipje van de ijsberg laten zien. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content