In de rij staan is nieuw beroep in Venezuela

Door het tekort aan basisgoederen staan voor de winkels lange wachtrijen. © Reuters
Trui Engels
Trui Engels Journalist Knack

Een nieuw beroep heeft in het door de crisis getroffen Venezuela het levenslicht gezien: de professionele aanschuiver.

De job bestaat erin om voor zonsopgang in de rij voor bijna lege supermarkten te gaan staan, lange uren door te brengen onder de Caraïbische zon, eventueel de politie om te kopen en uiteindelijk het zuurverdiende plekje vooraan in de rij door te verkopen.

Door de ongeziene tekorten aan basisgoederen en de lange wachtrijen voor de goedkope staatssupermarkten in Venezuela, is de vraag naar professionele aanschuivers groot. ‘Het is saai, maar ik verdien er goed geld mee’, zegt de 23-jarige Luis aan Reuters. ‘Ik knoop gesprekjes aan met andere mensen om de tijd te verdrijven. Of ik speel met mijn telefoon.’

Stoeltjes en sapjes

De tekorten in Venezuela begonnen zo’n twee jaar geleden, maar door het stilvallen van de distributie in de kerstperiode zijn de tekorten afgelopen maand nog prangender en de wachtrijen nog langer. Sommige gezinnen laten oudere gezinsleden plaatsen vrijhouden in de rij, anderen nemen baby’s mee en gebruiken die als excuus om voor te steken. Restauranthouders nemen mensen aan enkel en alleen om in de rij te gaan staan om voedsel te kopen die ze op het menu kunnen zetten.

Ook andere lucratieve zaakjes in de buurt van de wachtrijen springen als paddenstoelen uit de grond, zoals verhuurders van stoelen, verkopers van boodschappentassen en sapjes.

Stempels op de armen

Om het doorverkopen van goederen te vermijden, gelden er restricties op de aankoop van goederen. Sommigen krijgen stempels op hun armen of mogen enkel shoppen op een bepaalde dag afhankelijk van het nummer van hun identiteitskaart.

Venezuela lijdt aan tekorten van bijna een derde van alle basisgoederen. Het land kende in 2014 een inflatie van 64 procent en heeft onvoldoende vreemde munten om de basisproducten aan te schaffen door de strenge controle op de wisselkoers die jaren geleden door voormalig president Hugo Chavez werd ingevoerd. Venezuela is bijna volledig afhankelijk van import en de uitgebreide olie-export is niet voldoende voor de enorme bevolking.

Paniekshoppen

De overheid wijt de chaotische scènes nabij de supermarkten in het land aan de ongefundeerde geruchten over chaos en de overdrijving in de media van de tekorten. ‘Als er geen voedsel was, zou je geen wachtrijen zien’, aldus de minister van Voedselvoorziening Carlos Osorio. Op de staatstelevisie loopt momenteel een campagne waarin de Venezolanen wordt opgeroepen om vertrouwen te tonen in land en paniekshoppen te vermijden.

Door de sterke daling van de olieprijzen gaat Venezuela bovendien een zwaar jaar tegemoet. Die sterke daling zadelt het land dit jaar naar verwachting op met het eerste begrotingstekort sinds 1998. Ook de kans dat het Latijns-Amerikaanse land niet meer aan zijn betaalverplichtingen zal kunnen voldoen, is groot.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content