In Beeld: ‘Wapens zijn als seksspeeltjes: als kinderen ze vinden, zullen ze er mee spelen’

Simon Demeulemeester

Evolve, een organisatie die ijvert voor veilig wapengebruik, zet in een nieuwe campagne humor in om de Amerikanen bewust te maken van het gevaar van onbewaakte geweren. De campagne richt zich op kinderen, die door met wapens te spelen tragedies kunnen veroorzaken. De slogan: ‘If they find it, they’ll play with it‘ (‘Als ze het vinden, dan zullen ze er mee spelen’).

Omdat niets zo verhelderend is als een grappige metafoor, verving Evolve wapens door variaties op die andere dingen die best voorbehouden blijven voor volwassenen: sekspeeltjes en voorbehoedsmiddelen.

Derde stem

Volgens Boredpanda.com laat Evolve een verfrissend geluid horen in het wapendebat. ‘Deze campagne is memorabel en zal gemakkelijk gedeeld worden dankzij de humor. Maar ook omdat ze zegt dat moet gezegd worden: als je wapens niet achter slot en grendel zitten, dan zijn ze niet 100 procent veilig. Dit is hoe tragedies kunnen (en zullen) voorvallen.’

Evolve schrijft op haar website dat wapens deel uitmaken van Amerika. De organisatie wil een constructieve dialoog, met respect voor het recht om een wapen te dragen. ‘Maar waarin evenveel begrip klinkt voor de morele verantwoordelijkheden die deze rechten met zich meebrengen.’ De organisatie ziet zichzelf niet als een partij in het debat, maar als ‘de derde stem’: ‘Want veiligheid is geen partij.’

Donald Trump

Dat het wapendebat in de VS enige nuance kan gebruiken, bleek nog maar eens in de nasleep van de aanslagen op het redactielokaal van Charlie Hebdo in Parijs. ‘Is het niet interessant dat de tragedie zich voordeed in een land met een van de strengste wapenwetten ter wereld,’ tweette de Republikeinse brulboei en miljardair Donald Trump.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content