In beeld: Paus Franciscus als held ontvangen in Kenia

Paus Franciscus begon zijn eerste Afrikareis met duidelijke woorden. De regeringsleiders moeten zich meer om de armen en het milieu bekommeren.

Aan het begin van zijn zesdaagse reis door Afrika heeft paus Franciscus de Keniaanse regering opgeroepen tot een meer resolute bestrijding van de armoede en ongelijkheid. Het bestuur van het Oost-Afrikaanse land moet zich integer en transparant voor het algemeen welzijn inzetten, aldus Franciscus. In een toespraak voor president Uhuru Kenyatta en andere regeringsleden zei hij: ‘Ik richt me vooral tot jullie om echte bezorgdheid voor de behoeften van de armen te tonen.’

Ernstige milieucrisis

Tijdens de vlucht van Rome naar Nairobi zei hij tegen de 74 meegereisde journalisten dat hij erg blij was met zijn eerste reis naar Afrika. ‘Ik ga er met veel plezier heen om de Kenianen, de Oegandezen en de broeders uit de Centraal-Afrikaanse Republiek te ontmoeten.’

Franciscus maakt in Afrika ook van de milieubescherming nadrukkelijk een thema. ‘De ernstige milieucrisis, waar onze wereld tegenover staat, vraagt een steeds grotere gevoeligheid voor de betrekking tussen mens en natuur’, zei hij.

Alleen schrik van muggen

De Afrikareis naar Kenia, Oeganda en de door crises geteisterde Centraal-Afrikaanse Republiek is de elfde buitenlandse reis van Franciscus sinds hij tot paus werd verkozen in maart 2013. Afrika is globaal gezien de regio waar de Katholieke Kerk het meest groeit.

Bezwaren in verband met de problematische veiligheidssituatie in de Centraal-Afrikaanse Republiek wuift de paus weg. Hij is alleen bang van de muggen, lacht hij. Centraal-Afrika is het hele jaar door een risicogebied voor malaria. De staat, een van de armste ter wereld, wordt sinds 2013 door een conflict door elkaar geschud, waarbij moslimrebellen tegenover christelijke milities staan. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content