In beeld: Opmerkelijke taferelen op de Wereld Inheemse Spelen

De atleten uit onder meer Mexico, Canada, Rusland en Mongolië namen het tegen elkaar op in tal van sportwedstrijden zoals atletiek, voetbal, zwemmen en boogschieten. Er stond zelfs een modeshow op het programma.

Hoewel veel inheemse groepen deelnamen aan de Spelen, werden de openingsceremonie en enkele wedstrijden verstoord door enkele betogers die protesteren tegen een nieuw voorstel van het Braziliaans Congres. Een wetswijziging zou hen het recht geven om het land waar de inheemse stammen wonen, af te bakenen, iets waar veel Brazilianen tegen zijn.

Eerder werd al een Internationale Dag van de Inheemse Volkeren in het leven geroepen om de specifieke noden van die bevolkingsgroepen in de kijker te zetten. Zo is hun gezondheidstoestand aanzienlijk slechter en hebben veel inheemse volkeren geen toegang tot erkende gezondheidscentra. Ook op het vlak van onderwijs hebben inheemse kinderen en jongeren nog steeds minder kansen.

Wereldwijd zijn er zo’n 370 miljoen mensen in meer dan zeventig verschillende landen die onder de noemer ‘inheems’ vallen. (MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content