In beeld: Obama-mania in Kenia

Kenia bereidt zich voor op het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama. Voor het eerst in zijn zevenjarig presidentschap zal Obama het geboorteland van zijn vader bezoeken. Het land heeft kosten nog moeite gespaard om de president een hartelijke ontvangst te bezorgen. De hoofdweg van het vliegveld tot aan het centrum van Nairobi werd opgeknapt, langs de weg werden meer dan duizend vlagpalen neergezet en veiligheidscamera’s geïnstalleerd.

Straatkinderen

Maar niet iedereen is opgezet met deze dure make-over. Aangezien meer dan de helft van de Keniaanse bevolking onder de armoedegrens, vinden critici dat dit geld een nuttigere besteding had kunnen krijgen.

De Keniaanse overheid wil ten koste vermijden dat Obama deze armoede te zijn krijgt. Onder meer straatkinderen worden door de ordediensten ‘subtiel’ weggeleid.

Toch kijken een heleboel Kenianen uit naar de komst van Obama. Overal in de stad zijn prullaria met zijn afbeeldingen te koop en verschillende kunstenaars maakten (levensgrote) portretten.

Ethiopië

Als president heeft Obama het Oost-Afrikaanse land lang gemeden door de gespannen relatie met president Uhuru Kenyatta. Hij werd in 2011 aangeklaagd wegens misdaden tegen de menselijkheid. Bij de verkiezingen van 2007 zou hij het etnische geweld, waarbij 1.200 doden vielen, hebben aangewakkerd.

Vanuit Kenia zal Obama doorreizen naar de hoofdstad van Ethiopië, Addis Abeba. Obama is de eerste Amerikaanse president die het land in de Hoorn van Afrika zal bezoeken. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content