In beeld: Na aankomst in VS verblijven migranten in motel of klooster

In beeld: Na aankomst in VS verblijven migranten in motel of klooster
Een jongen speelt met de reddingsband in het zwembad van het motel waar hij verblijft, dat dienst doet als opvangcentrum voor migranten. Tucson, Arizona, 6 december 2018. © Reuters

Sinds eind 2018 en begin 2019 doen een motel uit de jaren '70 en het Benedictine-klooster in Tucson, Arizona dienst als opvangcentrum voor migranten uit Centraal-Amerika. Het gaat veelal om gezinnen. Dat is in contrast met migratiepatronen in het verleden, toen voornamelijk jonge mannen de grens tussen de VS en Mexico overstaken.

De migranten worden aan de grens aangehouden door grens-agenten, en vragen dan om asiel. Vervolgens worden ze door de agenten naar opvangcentra nabij de grens, zoals dit klooster en motel, gebracht. Daar blijven de migranten een paar nachten, terwijl ze op zoek gaan naar een sponsor in de VS bij wie ze terecht kunnen tot hun asielaanvraag behandeld wordt. Door een veelheid aan zaken en een tekort aan immigratierechtbanken, kan het jaren duren voordat een asielzaak voorkomt. Al die tijd mogen de asielaanvragers officieel niet werken en moeten ze 'gesponsord' worden door familie die al in de VS woont.

In de opvangcentra in Tucson kunnen de migranten even op adem komen, in een bed slapen en een warme maaltijd nodigen. Vrijwilligers helpen bij het vinden van hun sponsor en het kopen van een busticket. Als ze een sponsor en ticket hebben, worden ze naar het busstation gebracht.

Volwassenen in de opvangcentra krijgen soms een enkelband om, zodat hun locatie door autoriteiten in de gaten gehouden kan worden.

In het klooster verbleven sinds januari 2019 1000 migranten. In de maand februari werden aan de zuidelijke grens 76.000 mensen aangehouden voor een illegale grensovergang.

De migranten op de foto's zijn niet herkenbaar in beeld gebracht zodat gangs en anderen in de thuislanden niet te weten zouden komen dat de mensen in de VS zijn.

Motel uit de jaren '70 © Reuters

Een motel in Tucson, Arizona (nabij de zuidelijke grens) dat zo nu en dan wordt ingezet als opvang voor migranten. 7 december 2018

Het Benedictine-klooster in Tucson, Arizona © Reuters

Een migrant uit Guatamala neemt zijn hoed af en bidt in de kapel van een klooster dat dienst doet als opvangcentrum, in Tucson, Arizona. 21 februari 2019.

Spelen terwijl je wacht © Reuters

Een jonge migrant speelt met een bal in het opvangcentrum waar hij verblijft, in Tucson, Arizona. 21 februari 2019.

'The Big Room' © Reuters

Vrouwen uit Honduras en Guatamala praten in 'The Big Room', een van de kamers voor meerdere families, in het klooster dat dienst doet als opvangcentrum voor migranten, in Tucson, Arizona. 21 februari 2019.

Bellen met familie © Reuters

Een vrouw uit Guatamala veegt de tranen van haar gezicht terwijl ze met familie praat, in Tucson, Arizona, 26 januari 2019.

Sinaasappels in de keuken © Reuters

Op het terrein van het klooster dat dienst doet als een opvangcentrum voor migranten groeien sinaasappels. 27 januari 2019.

Met de bus © Reuters

Een man uit Honduras controleert zijn buskaartjes nadat hij een paar dagen in een motel dat dienst doet als opvangcentrum voor migranten verbleven heeft. 6 december 2018.

Het Benedictine-klooster in Tucson, Arizona © Reuters

Het klooster dat dienst doet als opvangcentrum voor migranten in Tucson, Arizona. 26 januari 2019.

Tekeningen aan de muur © Reuters

Tekeningen van migrantenkinderen hangen aan de muur in de kamer die gebruikt wordt voor intake-gesprekken, in het motel dat zo nu en dan dienst doet als opvangcentrum voor migranten in Tucson, Arizona. 7 december 2018.

Sinaasappels plukken © Reuters

Een jongen uit Guatamala plukt sinaasappels van een boom op het terrein van het klooster waar hij verblijft, 27 januari 2019.

Een nieuwe groep © Reuters

Een groep migranten komt aan bij het klooster. Het is al de derde groep van de dag die aankomt. 26 januari 2019.

Sponsor bellen © Reuters

Victoria Ortiz belt sponsors van migranten om te controleren of ze daar terecht kunnen in het klooster dat dienst doet als opvangcentrum voor migranten, 26 januari 2019.

Spelen in het klooster © Reuters

Een jongen uit Guatamala speelt in de pilaren van het klooster waar hij verblijft, 26 januari 2019.

Praten met lotgenoten © Reuters

Zojuist gearriveerde migranten praten met elkaar in het klooster, 26 januari 2019.

Dekens liggen klaar © Reuters

Dekens van het Rode Kruis liggen klaar in de kapel van het klooster dat dienst doet als opvangcentrum voor migranten in Tucson, Arizona. 21 februari 2019.

Zitten en wachten © Reuters

Een jong meisje uit Honduras op de vloer van het klooster, 21 februari 2019.

De maaltijd © Reuters

Migranten eten een maaltijd die gedoneerd is, bestaande uit rijst, een ei en bonen, in het motel dat dienst doet als opvangcentrum. 6 december 2018.

Voetballen om je bezig te houden © Reuters

Een jongen speelt met een voetbal in het motel waar hij verblijft. 6 december 2018.

De enkelband © Reuters

Een vrouw uit Guatamala laat haar enkelband zien. De meeste volwassenen die wachten tot hun asielzaak begint, moeten een enkelband dragen. Tucson, Arizona, 30 november 2018.

Geen veters © Reuters

Een migrant met schoenen zonder veters stapt net uit de bus van ICE, het deportatie-agentschap. 26 januari 2019.

Het zwembad © Reuters

Een jongen speelt met de reddingsband in het zwembad van het motel waar hij verblijft, 6 december 2018.

Pop © Reuters

Een jonge migrant houdt een pop vast waarmee ze aankwam in het motel dat dienst doet als opvangcentrum voor migranten. 6 december 2018.

Zes maanden zwanger © Reuters

Een vrouw uit Guatamala is zes maanden zwanger. Ze wordt onderzocht door een arts die vrijwilligerswerk doet in het motel dat dienst doet als opvangcentrum voor migranten in Tucson, Arizona. 30 november 2018.

De Verenigde Staten © Reuters

Twee migranten bestuderen een kaart van de Verenigde Staten. 21 februari 2019.

Geen contact © Reuters

Vrijwilliger Irene Murillo biedt steun aan een vrouw die haar zwager in Guatamala probeerde te bellen, maar die geen verbinding kon krijgen. 30 november 2018.