In beeld: Militair machtsvertoon tijdens Russische parade

Met een groots opgezette militaire parade in Moskou, heeft Rusland de 69ste verjaardag van de overwinning op nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog gevierd. De militaire parade is een jaarlijkse traditie in Rusland en andere gewezen Sovjetlanden. Maar als gevolg van de crisissituatie in Oekraïne, wordt de gebeurtenis door verschillende internationale waarnemers ook als Russisch machtsvertoon gezien.

De Russische president Vladimir Poetin was als opperbevelhebber aanwezig op de grote parade die op het Rode Plein in de hoofdstad Moskou werd gehouden. Ongeveer 11.000 soldaten namen deel aan het schouwspel, dat rechtstreeks te volgen was op meerdere Russische tv-zenders.

De Dag van de Overwinning (9 mei) is een van de belangrijkste feestdagen in Rusland. Op die dag wordt het einde herdacht van de Tweede Wereldoorlog, die aan naar schatting 26,6 miljoen Sovjetburgers het leven kostte. Berlijn capituleerde op 8 mei 1945, maar wegens het uurverschil was het op dat moment al 9 mei in Moskou.

Poetin woonde niet alleen de parade in Moskou bij, hij nam ook deel aan de viering in de stad Sevastopol op de Krim. Het is de eerste keer sinds de annexatie dat Poetin het schiereiland bezocht. In Oekraïne is9 mei traditioneel ook een feestdag, maar vanwege de spanningen in het oosten van het land, is de viering dit jaar ingetogen. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content