In beeld: Kenia wil grootste vluchtelingenkamp sluiten

Newly-arrived refugees run away from a cloud of dust at the Dagahaley refugee camp in Dadaab, near Kenya's border with Somalia in Garissa County, Kenya, July 16, 2011. REUTERS/Thomas Mukoya/File Photo - RTX2DJ6N © REUTERS

Kenia wil geen nieuwe vluchtelingen meer opvangen op zijn grondgebied en wil de, voornamelijk Somalische en Soedanese, vluchtelingen die er nu al leven zo snel mogelijk repatriëren. Dit heeft tot gevolg dat de twee vluchtelingenkampen Kakuma en Dadaab zullen sluiten.

‘De Keniaanse regering heeft, alle nationale veiligheidsbelangen in acht genomen, beslist dat de opvang van vluchtelingen moet ophouden’, aldus Karanja Kibicho, van het Keniaanse ministerie van Binnenlandse Zaken. In theorie geldt de nieuwe regeling voor alle nationaliteiten, maar in de praktijk worden vooral Somalische vluchtelingen geviseerd. Want de regering vermoedt dat zich onder de Somalische vluchtelingen leden van de terreurgroep al-Shabaab bevinden. Somalische vluchtelingen die binnenkort in Kenia aankomen, zullen niet langer automatisch het statuut van vluchteling krijgen, maar een individuele aanvraag moeten indienen.

Roekeloos

Na de aanslag op de universiteit in Garissa, niet ver van het vluchtelingenkamp Dadaab, in 2015 vond Kenia al dat het tijd was om de kampen te sluiten. Maar na overleg met de Verenigde Naties werd beslist dat de vluchtelingen geleidelijk zouden terugkeren. Intussen keerden slechts 4.200 Somalische vluchtelingen terug.

Volgens het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen (UNHCR) van de VN verblijven in de Keniaanse vluchtelingenkampen van Kakuma en Dadaab ongeveer 550.000 vluchtelingen. De kampen zijn uitgegroeid tot kleine steden met onder meer winkels en schooltjes.

De mensenrechtenorganisatie Amnesty International noemt de beslissing van Kenia ‘roekeloos.’ ‘Deze vluchtelingen wonen al jaren in Kenia, ze beschouwen het deels als hun thuis. In Somalië is het nog steeds erg onveilig. Door een onvrijwillige terugkeer komen hun levens in gevaar.’ (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content