In beeld: Diepe crisis geselt Venezuela

In beeld: Diepe crisis geselt Venezuela
Leonardo Colmenares, 6, neurological patient being treated with anticonvulsants, is kissed by his grandmother at his house in Caracas, Venezuela February 9, 2017. REUTERS/Carlos Garcia Rawlins SEARCH "EPILEPSY CARACAS" FOR THIS STORY. SEARCH "WIDER IMAGE" FOR ALL STORIES. TPX IMAGES OF THE DAY - RTS11A23 © REUTERS

Crisis Venezuela © REUTERS

Door een diepe economische recessie zijn zo'n 85 procent van de geneesmiddelen niet meer vindbaar in Venezuela. Vooral anti-epileptica zijn het moeilijkst te vinden. Tatiana Rocha geeft haar zoon Kaleth Heredia (2) een bad. De jongen lijdt aan epilepsie.

Crisis Venezuela © REUTERS

Leonardo Colmenares (6), uit de Venezolaanse hoofdstad Caracas, heeft anti-epileptica nodig. Zijn oma doet al het mogelijke om eraan te raken: luiers ruilen, speciaal daartoe opgerichte WhatsApp-groepen afschuimen, indien nodig vervallen pillen gebruiken of nog aan vrienden vragen ze vanuit het buitenland mee te brengen, als ze dat kunnen betalen.

Crisis Venezuela © REUTERS

Door een tekort aan geneesmiddelen en vaccins, emigratie van onderbetaalde artsen en afbrokkelende infrastructuur verspreiden ziektes nu veel makkelijker in Venezuela. Veel armen en mensen uit de middenklasse hebben zwakkere immuunsystemen omdat ze geen drie maaltijden per dag meer kunnen eten, of zich voldoende kunnen wassen. Jennifer Vivas huilt om de dood van haar dochter die stierf aan difterie.

Crisis Venezuela © REUTERS

Onderwijs is geen prioriteit meer voor veel armen in Venezuela, die constant op zoek moeten naar eten te midden van een golf van plunderingen en rellen. Zo'n 30 à 40 procent van de leerkrachten daagt dagelijks niet op: veel van hen staan te wachten in ellenlange rijen voor voedsel of geneesmiddelen. Ook het aantal kinderen op de schoolbanken neemt af: vaak helpen ze hun ouders eten te zoeken.

Crisis Venezuela. © REUTERS

Ook dieren in de zoo van Caracas lijden honger: tientallen dieren stierven er al een hongerdood.

Crisis Venezuela © REUTERS

Ouders kunnen niet meer voor hun kinderen zorgen. Volgens vier liefdadigheidsverenigingen geven steeds meer ouders hun kinderen weg aan de overheid, vrienden of familie. De werkloze Zulay Pulgar (43) heeft in oktober aan buren gevraagd om voor haar 6-jarige dochter te zorgen. "Beter een ander gezin, dan dat ze in de prostitutie belandt, aan de drugs geraakt, of sterft van de honger."

Crisis Venezuela © REUTERS

Venezolanen reizen naar de grens met Colombia, in de hoop daar basisbenodigdheden te kunnen kopen, nadat ze aan de grens lang in de wachtrij staan.

Crisis Venezuela © REUTERS

Venezuela heeft één van 's werelds grootste oliereserves. Desondanks bedraagt de inflatie er 800 procent: door voedselschaarste moeten veel families maaltijden overslaan.

Crisis Venezuela © REUTERS

In Venezuela neemt het protest toe tegen de onpopulaire maatregelen van president Nicolás Maduro. Die wijt de recessie van zijn land aan een "economische oorlog" door een elite die erop gericht is hem van zijn troon te stoten