In beeld: de zwarte zomer

In beeld: de zwarte zomer
© REUTERS

1 juli - Dhaka (Bangladesh) © AFP

Een gijzeling in een bekend restaurant in de Bengaalse hoofdstad Dhaka kost het leven aan 28 mensen, waaronder 6 gijzelnemers. De actie wordt nadien opgeëist door terreurgroep IS.

3 juli - Bagdad (Irak) © REUTERS

Twee bommen ontploffen op een drukke avond in het centrum van de Iraakse hoofdstad Bagdad. Met maar liefst 292 doden is het een van de dodelijkste aanslagen ooit in Irak. Meer dan 250 mensen raken gewond.

7 juli - Balad (Irak) © BELGAIMAGE

Geen week na de bomaanslagen in Bagdad blazen drie zelfmoordterroristen zichzelf op tachtig kilometer verderop in naam van IS in het Sayed Mohamed-mausoleum, een sjiitische heiligdom in Balad. Er vallen 56 doden en meer dan 50 gewonden.

7 juli - Dallas (VS) © AFP

Tijdens een betoging in de Amerikaanse stad Dallas neemt een ex-militair blanke politiemensen in het vizier. Vijf agenten komen om het leven en er vallen negen gewonden.

14 juli - Nice (Frankrijk) © REUTERS

Tijdens de viering van de Franse nationale feestdag op de bekende Promenade des Anglais in Nice rijdt een vrachtwagen in op de massa. Liefst 84 mensen komen om het leven en er vallen meer dan driehonderd gewonden. IS eist de aanslag nadien op.

15 juli - Turkije © REUTERS

De mislukte staatsgreep in Turkije draait uit op een bloedbad. In de poging om president Erdogan van de macht te brengen komen 265 om het leven, waaronder 104 coupplegers, en vallen 1440 gewonden.

17 juli - Baton Rouge (VS) © REUTERS

Bij een tweede aanval op Amerikaanse politieagenten in tien dagen tijd komen drie mensen om het leven en raken drie mensen gewond.

18 juli - Würzburg (Duitsland) © AFP

Een Afghaanse asielzoeker valt in de Duitse deelstaat Beieren treinpassagiers aan met een bijl. Vijf mensen raken gewond. De aanvaller wordt nadien door de politie doodgeschoten.

22 juli - München (Duitsland) © AFP

Bij een schietpartij in een winkelcentrum in München schiet een 18-jarige Duits-Iraniër negen mensen dood en verwondt hij zeventwintig anderen. De dader lokte zijn slachtoffers met een gehackt Facebookaccount naar een fastfoodrestaurant waar hij zijn moordpartij begon.

23 juli - Kaboel (Afghanistan) © AFP

In de Afghaanse hoofdstad Kaboel blaast een zelfmoordterrorist zich op tijdens een manifestie en sleurt 80 anderen mee in de dood. Er vallen naar schatting ook 230 gewonden.

25 juli - Ansbach (Duitsland) © AFP

In het centrum van het Beierse stadje Ansbach blaast een Syrische vluchteling zichzelf op nadat hij niet binnenraakte op het terrein van een muziekfestival. Enkel de zelfmoordterrorist komt om, vijftien mensen raken wel gewond. IS eist de aanslag op.

26 juli - Sagamihara (Japan) © AFP

Om half twee 's nachts dringt de 26-jarige Satoshi Uematsu een instelling voor mensen met een geestelijke beperking binnen en vermoordt 19 mensen met verscheidene messen. De dader gaat zich nadien zelf aangeven bij de politie, waar hij verklaart dat 'alle gehandicapten moeten verdwijnen.'

26 juli - Mogadishu (Somalië) © AFP

Vlakbij de gebouwen van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie ontploffen twee bomauto's waarbij dertien doden vallen. De aanslag wordt later opgeëist door terreurorganisatie al-Shabaab.

26 juli - Saint-Etienne-du-Rouvray (Frankrijk) © AFP

Twee IS-aanhangers dringen een Franse kerk binnen in het Franse Saint-Etienne-du-Rouvray en snijden een 84-jarige priester tijdens de misviering de keel over. De twee moordenaars worden nadien door de politie gedood.

27 juli - Qamishli (Syrië) © AFP

Bij een dubbele bomaanslag in Qamishli vallen 48 doden en 170 gewonden. De aanslag is het werk van IS, die de Syrische stad bewust viseerde door de grote Koerdische gemeenschap die op de vlucht is voor het geweld in Syrië.