In beeld: De twee gezichten van Damascus

© REUTERS

Het hart van de Syrische hoofdstad Damascus is gedurende de volledige burgeroorlog, die begon in 2011, in handen van het regime van Bashar al-Assad gebleven. De schade is er aanzienlijk minder dan in de omliggende voorsteden die de regimetroepen sinds mei van de rebellen terugwonnen. Het verschil wijst op een aanzienlijke kloof in vuurkracht tussen de beide kampen.

© REUTERS

Barmeid Dana (24) mixt cocktails voor klanten in een bar in de Oude Stad van Damascus. 'Toen de bommen vielen kon er soms dagenlang niemand opdagen, maar we bleven die hele tijd open.' Lange tijd vuurden de rebellen in het omliggende Oost-Ghouta mortieren op het historische centrum van Damascus. Sindsdien de regimetroepen ze versloegen is de normaliteit helemaal teruggekeerd in Damascus.

© REUTERS

Russische soldaten bidden in de Grote Moskee van Damascus.

© REUTERS

Een soldaat houdt de wacht in een treinstation in Damascus. Sinds de regimetroepen de rebellen verjoegen uit de voorsteden van Damascus, lopen stedelingen geen risico meer door mortiervuur geraakt te worden.

© REUTERS

Een man wacht op klanten in een lunapark in Damascus.

© REUTERS

Een verjaardagsfeestje in de Oude Stad van Damascus.

© REUTERS

Kamal Shtewi poseert voor de foto in de stad Homs, dat het Syrische regime van de rebellen terugwon in 2013. De wijk is als een spookstad.

The Wider Image: Normality returns for some in Damascus after fighting © REUTERS

De wijk al-Khalidiya in de stad Homs, waar hevige gevechten plaatsvonden tussen regimetroepen en rebellen.

© REUTERS

Een beschadigd kerkhof in een voorstad van Damascus.

© REUTERS

Een jongen leurt met maïs in Douma, een voorstad van Damascus die het afgelopen voorjaar bijna helemaal in het puin werd gelegd door het leger. Toen de rebellen er zich overgaven, trokken tienduizenden mensen weg uit de regio Oost-Ghouta, om zich in oppositiegebied in het noorden te gaan vestigen. Anderen bleven achter in de ruïnes.

© REUTERS

Twee vrouwen wachten op een afspraak in een ziekenhuis in Douma, waar het regime chemische wapens inzette.

© REUTERS

Antoun wordt op handen gedragen door zijn vrienden tijdens zijn huwelijk met Ruba, buiten Damascus. Antoun is dierenarts en Ruba werkt voor de VN. Het koppel is van plan in Syrië te blijven werken tenzij ze een goed aanbod krijgen om in het buitenland te gaan werken.

© REUTERS

Een spelletje voetbal in een voormalige rebellenwijk van de stad Homs.