In beeld: Chaos aan de Grieks-Macedonische grens

De asielzoekers uit Pakistan, Soedan, Congo, Marokko en Bangladesh geraken niet verder, omdat de Macedonische grensbewakers nu enkel nog Syriërs, Irakezen en Afghanen langs de grensovergang Gevgelija laten passeren. De anderen worden als “economische vluchtelingen” bestempeld. Dat begrip bestaat echter niet in het humanitair volkenrecht. Elke asielzoeker heeft het recht om zijn redenen te laten onderzoeken.

De nieuwe maatregel werd geïnspireerd door de groeiende vrees van de transitlanden dat tal van vluchtelingen en migranten op hun grondgebied zouden stranden, indien Duitsland en de andere bestemmingslanden beslissen om minder mensen toe te laten.

Via de zogenaamde Balkanroute kwamen sinds deze zomer honderdduizenden vluchtelingen uit het Midden-Oosten, Zuid-Azië en Afrika naar Europa. Sinds januari zijn 653.000 migranten aangekomen in Griekenland, zo blijkt uit de laatste cijfers van de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM). Volgens het IOM zijn dit jaar al minstens 585 mensen verdronken bij hun poging om de Egeïsche Zee over te steken. (Belga/MVM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content