![](https://img.static-rmg.be/a/view/q75/w962/h503/3574225/6972097-jpg.jpg)
In beeld: Amerikaans extreemrechts
Aanleiding voor de betoging onder het motto ‘Unite the Right’ was een beslissing van het stadsbestuur van Charlottesville om een standbeeld van de generaal Robert E. Lee, op de achtergrond in deze foto, uit de Amerikaanse burgeroorlog (1861-1865) te verwijderen. Die vocht aan de kant van het zuiden, en was tegen de afschaffing van de slavernij.
Op een aantal plekken in het Amerikaanse zuiden zijn recent zulke controversieel geworden aandenkens verwijderd van zuiderse aanvoerders tijdens de burgeroorlog. Dat is steeds op protest onthaald door kleine groepen extreemrechtse betogers, zo ook in Charlottesville. De bijeenkomst daar was één van de grootste in jaren. Op het appel: vertegenwoordigers van de alt right, neonazi’s, neoconfederates die nostalgisch zijn naar het Amerikaanse zuiden van voor de burgeroorlog, en ook milities uit de zogenaamde Patriot-beweging.
Een white surpremacist, wiens ideologie de oprichting van een zuiver blanke staat binnen de VS beoogt. De man wordt beschermd door gewapende paramilitairen, ook aanwezig op de betoging. Ultralibertaire milities in de VS geloven dat de overheid hun vrijheden ongrondwettelijk wil beperken. Sinds de verkiezing in 2008 van president Barack Obama neemt hun aantal scherp toe.
De voormalige aanvoerder van de Amerikaanse racistische Ku Klux Klan David Duke tekent present in Charlottesville. ‘Dit is een keerpunt voor de mensen in dit land’, verklaarde hij tegenover de media. ‘We zijn vastberaden ons land terug te winnen. We gaan de beloftes van Donald Trump inlossen. Daarom hebben we voor Donald Trump gestemd, omdat hij zegt dat we ons land gaan terugnemen.’
Een extreemrechtse betoger raakte gewond in Charlottesville.
Een antifascistische tegenbetoger.
‘De joodse media gaan eraan’, leest een plakkaat van een extreemrechtse betoger in Charlottesville.
Heel wat extreemrechtse betogers, en tegenbetogers, waren voorzien van schilden, helmen, stokken en pepperspray.
Een vlag van de zogenaamde Confederate States of America, de zelfverklaarde natie van elf staten die zich in 1861 afscheurden van het noorden omdat ze slavernij in stand wilden houden.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier