Vandaag kwam het Britse parlement terug uit reces om eer te betuigen aan Jo Cox, het Labour-parlementslid dat vermoord werd op straat. De politieke moord heeft Groot-Brittannië geschokt en de Brexit-campagne tijdelijk opgeschort. Cox was een vurig bepleiter van een behoud van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie, en voerde campagne voor het Remain-kamp.

Cox is niet het eerste parlementslid dat slachtoffer werd van een aanval, zo lijst Statista op in onderstaande grafiek. Sinds 1979 werden acht politici getroffen door politiek geweld. Zes onder hen overleefden dat niet.

Infographic: Attacks on UK MPs while in office | Statista
You will find more statistics at Statista
  1. Airey Neave behoorde tot de Conservatieve Partij en stierf in een aanslag met een bomauto. Die aanslag werd opgeëist door Irish National Liberation Army , een socialistische paramilitaire organisatie. Hij was MP voor Abingdon, Noord-Ierland.
  2. Robert Bradford werd vermoord door het Provisional Irish Republican Army (dat zichzelf zag als de opvolger van de IRA) tijdens zijn spreekuur. Hij zetelde voor de Ulster Unionist Party
  3. Edgar Graham. Partijgenoot van Bradford en eveneens vermoord door het Provisional Irish Republican Army. Hij werd meerdere malen in het hoofd geschoten tijdens de aanslag. Hij werd gezien als de rijzende ster van zijn partij.
  4. Sir Anthony Berrywerd gedood in de beruchteBrighton hotel bombing. Die aanslag was gericht tegen toenmalig premier Margarteh Thatcher, wiens Conservatieve Partij congresseerde in het hotel. Berry was één van de vijf Conservatieven die er het leven lieten. Dat Thatcher het congres liet doorgaan en een dag na de aanslag zoals gepland haar speech gaf, stuwde haar populariteit vooruit.
  5. Conservatief Ian Gow werd ook door het Provisional Irish Republican army gedood. Zij legden een bom onder zijn auto. Hij was de laatste in een reeks door de IRA uitgevoerde aanslagen, en - tot de moordaanslag op Cox - de laatste zetelende MP die vermoord werd. Thatcher sprak van een 'onvervangbaar verlies'. De IRA verwees expliciet naar zijn goede relatie met Thatcher als reden om hem te vermoorden.
  6. Nigel Jones (Baron Jones of Cheltenham) overleefde een aanval met een katana, een Japans samoeraïzwaard. Hij werd aangevallen in zijn kantoor, waar hij aan dienstbetoon deed. Zijn assistent overleefde de aanval niet. De aanvaller van Jones was eerder aangeklaagd omdat hij de ribben van een taxichauffeur had gebroken. Jones - lid van de Liberal Democrats - had hem in die zaak geholpen, in het kader van zijn diensbetoon.
  7. Stephen Timms werd ook tijdens dienstbetoon aangevallen, door een islamistische extremiste. Zij stak de Labour-politicus twee maal in de buik, alvorens ze ontwapend kon worden. Zij verklaarde wraak te willen nemen op Timms omdat hij voor de oorlog in Irak (2003) had gestemd. Timms overleefde de aanslag ternauwernood.

Een rondvraag onder 239 MP's (Member of Parliament, in 2015 werden er 650 verkozen) vorig jaar leerde dat één op de vijf van hen al werd aangevallen of het slachtoffer werd van een poging daartoe. 81 procent kreeg te maken met agressief gedrag tijdens hun politieke loopbaan. (SD)

Vandaag kwam het Britse parlement terug uit reces om eer te betuigen aan Jo Cox, het Labour-parlementslid dat vermoord werd op straat. De politieke moord heeft Groot-Brittannië geschokt en de Brexit-campagne tijdelijk opgeschort. Cox was een vurig bepleiter van een behoud van het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie, en voerde campagne voor het Remain-kamp.Cox is niet het eerste parlementslid dat slachtoffer werd van een aanval, zo lijst Statista op in onderstaande grafiek. Sinds 1979 werden acht politici getroffen door politiek geweld. Zes onder hen overleefden dat niet. Een rondvraag onder 239 MP's (Member of Parliament, in 2015 werden er 650 verkozen) vorig jaar leerde dat één op de vijf van hen al werd aangevallen of het slachtoffer werd van een poging daartoe. 81 procent kreeg te maken met agressief gedrag tijdens hun politieke loopbaan. (SD)