In beeld: 23.000 vluchtelingen door het oog van de naald Turkije in

Syrische Koerdische strijders zeggen Tal Abyad heroverd te hebben op Islamitische Staat (IS) waardoor ze een belangrijke aanvoerroute naar bolwerk Raqqa zouden hebben afgesneden.

‘Alles van IS uitwissen’

Voor de Koerden houdt de overwinning de mogelijkheid in om andere regio’s onder hun controle langs de Turkse grens, van Irak in het oosten tot Kobani in het westen, met elkaar te verbinden.

‘De volledige stad is onder onze controle en er zijn geen gevechten meer’, zei Huseyin Kocher van de YPG tegen Britse omroep BBC. ‘Ons volk moet weten dat we alles van IS gaan uitwissen in het noorden van Syrië.’

23.000 vluchtelingen

Tussen 3 en 15 juni sloeg die bevolking echter massaal op de vlucht. Volgens de Verenigde Naties staken 23.000 vluchtelingen vanuit Syrië de grens naar Turkije over om aan de strijd tussen de Koerden en IS te ontkomen.

Terwijl de inwoners zich langs de grens verzamelden, riepen acht IS-militanten hen op terug te keren. Zo getuigt een fotograaf van Agence France-Presse die vanaf de grens verslag uitbracht. Niet alleen verhinderde IS hen te ontsnappen, de grens met Turkije was ook afgesloten.

Chaos ontstond toen de vluchtelingen openingen in het hek knipten om vervolgens massaal door de kleine gaten op illegale wijze aan de overkant te proberen geraken. ‘Iedereen leek wel kinderen te dragen’, klinkt het bij de fotograaf. De Syriërs stroomden met hun bezittingen door het hek in Akcakale en het Turkse leger kwam snel tussen. Ondertussen liet Ankara een heropening van de grens toe. (WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content