In zijn openingsstatement zal luitenant-kolonel Alexander Vindman het onder meer hebben over het 'plichtsbesef' dat hem ertoe bracht twee keer zijn zorgen duidelijk te maken, weten CNN, Washington Post en New York Times. De man was bij het gesprek dat Trump in juli had met de toen net verkozen Oekraïense president Volodimir Zelenski.

Vindman zal de parlementsleden vertellen dat een Oekraïens onderzoek naar oud-vicepresident Joe Biden en het gasbedrijf waarmee Bidens zoon Hunter banden had, de Amerikaanse nationale veiligheid zou ondermijnen. In het bewuste telefoongesprek zou Trump zijn Oekraïense collega herhaaldelijk gevraagd hebben om zo'n onderzoek te openen - de kans bestaat dat Biden volgend jaar Trumps tegenstander wordt bij de presidentsverkiezingen.

'Ik was bezorgd over het telefoongesprek', aldus de verklaring die Vindman volgens de Amerikaanse media zal voorlezen. 'Ik dacht niet dat het gepast was een buitenlandse regering te vragen een onderzoek te voeren naar een Amerikaans burger, en ik was ongerust over de implicaties voor de steun van de Amerikaanse regering voor Oekraïne.'

De luitenant-kolonel, een gedecoreerde Irak-veteraan, zegt dat hij een patriot is. 'Het is mijn heilige plicht en eer om ons land te verdedigen en te steunen, ongeacht partij of politiek', aldus zijn verklaring.

Het Witte Huis had verboden om mee te werken met het impeachment-onderzoek.

In zijn verklaring zal Vindman ook zeggen dat hij niet de klokkenluider is die de hele zaak enkele weken geleden in gang zette. Maar zijn verklaring zal elementen uit die klacht bevestigen en verder uitdiepen. Met Vindman getuigt er voor het eerst iemand die het telefoongesprek met Zelenski bijwoonde.

Het Huis van Afgevaardigden stemt donderdag over het formaliseren van een afzettingsprocedure van president Trump, zo maakte de Democratische voorzitster van het Huis, Nancy Pelosi, maandag reeds bekend.

In zijn openingsstatement zal luitenant-kolonel Alexander Vindman het onder meer hebben over het 'plichtsbesef' dat hem ertoe bracht twee keer zijn zorgen duidelijk te maken, weten CNN, Washington Post en New York Times. De man was bij het gesprek dat Trump in juli had met de toen net verkozen Oekraïense president Volodimir Zelenski.Vindman zal de parlementsleden vertellen dat een Oekraïens onderzoek naar oud-vicepresident Joe Biden en het gasbedrijf waarmee Bidens zoon Hunter banden had, de Amerikaanse nationale veiligheid zou ondermijnen. In het bewuste telefoongesprek zou Trump zijn Oekraïense collega herhaaldelijk gevraagd hebben om zo'n onderzoek te openen - de kans bestaat dat Biden volgend jaar Trumps tegenstander wordt bij de presidentsverkiezingen. 'Ik was bezorgd over het telefoongesprek', aldus de verklaring die Vindman volgens de Amerikaanse media zal voorlezen. 'Ik dacht niet dat het gepast was een buitenlandse regering te vragen een onderzoek te voeren naar een Amerikaans burger, en ik was ongerust over de implicaties voor de steun van de Amerikaanse regering voor Oekraïne.' De luitenant-kolonel, een gedecoreerde Irak-veteraan, zegt dat hij een patriot is. 'Het is mijn heilige plicht en eer om ons land te verdedigen en te steunen, ongeacht partij of politiek', aldus zijn verklaring. Het Witte Huis had verboden om mee te werken met het impeachment-onderzoek. In zijn verklaring zal Vindman ook zeggen dat hij niet de klokkenluider is die de hele zaak enkele weken geleden in gang zette. Maar zijn verklaring zal elementen uit die klacht bevestigen en verder uitdiepen. Met Vindman getuigt er voor het eerst iemand die het telefoongesprek met Zelenski bijwoonde.Het Huis van Afgevaardigden stemt donderdag over het formaliseren van een afzettingsprocedure van president Trump, zo maakte de Democratische voorzitster van het Huis, Nancy Pelosi, maandag reeds bekend.