De weinig flatterende uitspraken die IMF-topvrouw Christine Lagarde in een interview met de Britse krant The Guardian deed, worden de opvolgster van DSK niet alleen in Griekenland niet in dank aangenomen. Ook vanuit het Elysée klonken (lichtjes) berispende woorden.

De Grieken worden de jongste tijd met zowat alle zonden van Hellas overladen, gaande van lui over corrupt tot irrationeel. De huidige boeman van Europa, partijleider Alexis Tsipras van de links-radicale Griekse partij Syriza, zei dat de Grieken "wel degelijk hun belastingen betalen" en dat de Grieken "geen nood hebben aan sympathie". Dat laatste bleek Lagarde in het bewuste interview ook helemaal niet van plan.

Syriza is vierkant tegen het besparingsprogramma dat de schuldeisers van Griekenland, waaronder het IMF, Athene door de strot willen duwen. "De Griekse arbeiders betalen hun belastingen, ook al zijn die zwaar en zelfs ondraaglijk", reageerde Tsipras in een communiqué, suggererend dat misschien een andere Griekse sociale klasse haar belastingen niet betaalt.

Ook Evangelos Venizelos, topman van de wel Eurovriendelijke Pasok-partij, had boze woorden voor Lagarde, die volgens hem de Grieken heeft "beledigd".

Griekse tragedie

De Franse regering noemde de visie van Lagarde op de Griekse tragedie eufemistisch "een beetje karikaturaal en schematisch". "Ik vind niet dat wij momenteel Griekenland de les moeten spellen", zei regeringswoordvoerster Najat Vallaud-Belkacem. Zij voegde daar wel aan toe dat een mogelijk Grieks opstappen uit de eurozone "een slecht idee" is.

Meer gespierd was gewezen presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon van de Parti de Gauche. Op France 3 bestempelde hij Lagardes uitspraken als "schandelijk". "Mocht er zoiets zijn als politieke ethiek, dan zou mevrouw Lagarde moeten opstappen" als directeur-generaal van het IMF. "Waarom zegt zij niet: het zijn de reders, de kapitalisten dus, die hun belastingen moeten betalen, terwijl die dat nu net niet doen?," vroeg Mélenchon zich af. (Belga/INM)

De weinig flatterende uitspraken die IMF-topvrouw Christine Lagarde in een interview met de Britse krant The Guardian deed, worden de opvolgster van DSK niet alleen in Griekenland niet in dank aangenomen. Ook vanuit het Elysée klonken (lichtjes) berispende woorden. De Grieken worden de jongste tijd met zowat alle zonden van Hellas overladen, gaande van lui over corrupt tot irrationeel. De huidige boeman van Europa, partijleider Alexis Tsipras van de links-radicale Griekse partij Syriza, zei dat de Grieken "wel degelijk hun belastingen betalen" en dat de Grieken "geen nood hebben aan sympathie". Dat laatste bleek Lagarde in het bewuste interview ook helemaal niet van plan. Syriza is vierkant tegen het besparingsprogramma dat de schuldeisers van Griekenland, waaronder het IMF, Athene door de strot willen duwen. "De Griekse arbeiders betalen hun belastingen, ook al zijn die zwaar en zelfs ondraaglijk", reageerde Tsipras in een communiqué, suggererend dat misschien een andere Griekse sociale klasse haar belastingen niet betaalt. Ook Evangelos Venizelos, topman van de wel Eurovriendelijke Pasok-partij, had boze woorden voor Lagarde, die volgens hem de Grieken heeft "beledigd". Griekse tragedie De Franse regering noemde de visie van Lagarde op de Griekse tragedie eufemistisch "een beetje karikaturaal en schematisch". "Ik vind niet dat wij momenteel Griekenland de les moeten spellen", zei regeringswoordvoerster Najat Vallaud-Belkacem. Zij voegde daar wel aan toe dat een mogelijk Grieks opstappen uit de eurozone "een slecht idee" is. Meer gespierd was gewezen presidentskandidaat Jean-Luc Mélenchon van de Parti de Gauche. Op France 3 bestempelde hij Lagardes uitspraken als "schandelijk". "Mocht er zoiets zijn als politieke ethiek, dan zou mevrouw Lagarde moeten opstappen" als directeur-generaal van het IMF. "Waarom zegt zij niet: het zijn de reders, de kapitalisten dus, die hun belastingen moeten betalen, terwijl die dat nu net niet doen?," vroeg Mélenchon zich af. (Belga/INM)