Amnesty International (AI) vraagt de politieke leiders van de wereld, meteen te handelen om een einde te maken aan de wapenleveringen aan de Democratische Republiek Congo, waar de wapens moorden, verkrachtingen, plunderingen en ontvoeringen blijven voeden.

De rebellenbewegingen die zich aan deze schendingen van de mensenrechten te buiten gaan, zijn uitgerust met wapens die het land illegaal zijn binnengekomen, zegt de mensenrechtenorganisatie in een rapport. De meeste van deze wapens zijn in China, Egypte, Frankrijk, Zuid-Afrika, Oekraïne en de Verenigde Staten gemaakt, zo wordt gepreciseerd in het rapport "If you resist, we'll shoot you".

Internationaal verdrag

Een manier om een einde te maken aan de wapenleveringen aan de rebellen, is een internationaal verdrag te sluiten over de handel in conventionele wapens. De slotonderhandelingen daarover vinden van 2 tot 27 juli bij de Verenigde Naties plaats, aldus Paule Rigaud, de adjunct-directrice van AI voor Afrika.

Wapenverkoop

Volgens Amnesty gaan de wapens die Congo binnengesmokkeld worden, van traangas en lichte wapens tot artillerie, mortieren en pantservoertuigen. In het rapport wordt het geval van hoge officieren van het Congolese leger aangehaald die "vaak wapens verkopen of geven aan gewapende groepen, ook aan groepen waartegen ze vechten".

De gewapende groepen bemachtigen ook vaak wapens en munitie van legereenheden die gevechtszones ontvluchten. (Belga/SD)


Amnesty International (AI) vraagt de politieke leiders van de wereld, meteen te handelen om een einde te maken aan de wapenleveringen aan de Democratische Republiek Congo, waar de wapens moorden, verkrachtingen, plunderingen en ontvoeringen blijven voeden. De rebellenbewegingen die zich aan deze schendingen van de mensenrechten te buiten gaan, zijn uitgerust met wapens die het land illegaal zijn binnengekomen, zegt de mensenrechtenorganisatie in een rapport. De meeste van deze wapens zijn in China, Egypte, Frankrijk, Zuid-Afrika, Oekraïne en de Verenigde Staten gemaakt, zo wordt gepreciseerd in het rapport "If you resist, we'll shoot you".Internationaal verdragEen manier om een einde te maken aan de wapenleveringen aan de rebellen, is een internationaal verdrag te sluiten over de handel in conventionele wapens. De slotonderhandelingen daarover vinden van 2 tot 27 juli bij de Verenigde Naties plaats, aldus Paule Rigaud, de adjunct-directrice van AI voor Afrika. WapenverkoopVolgens Amnesty gaan de wapens die Congo binnengesmokkeld worden, van traangas en lichte wapens tot artillerie, mortieren en pantservoertuigen. In het rapport wordt het geval van hoge officieren van het Congolese leger aangehaald die "vaak wapens verkopen of geven aan gewapende groepen, ook aan groepen waartegen ze vechten". De gewapende groepen bemachtigen ook vaak wapens en munitie van legereenheden die gevechtszones ontvluchten. (Belga/SD)