Illegale handel in bloed ebola-overlevers floreert

Bloedafname bij ebola-patiënt © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

In West-Afrika wordt bloed van ebola-overlevers illegaal en tegen een hoge prijs doorverkocht. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt voor deze illegale handel. ‘Het serum van ebola-overlevers kan virussen als aids en hepatitis bevatten.’

In Sierra Leone, Guinee en Liberia, waar de ebola-epidemie hevig woedt, ontstaat een zwarte handel in bloed van overlevenden. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) probeert deze illegale trafiek aan banden te leggen en waarschuwt dat het serum van ebola-overlevers virussen als aids en hepatitis kan bevatten.

Hoewel de recenste ebola-uitbraak al meer dan 2.400 dodelijke slachtoffers maakte, overlijdt niet iedereen aan het virus. Het bloed van zij die overleven bevat natuurlijke antistoffen die het virus neutraliseren. De WHO is voorstander van “medisch correct gebruik” van deze antistoffen, maar de organisatie benadrukt dat het bloed niet zomaar mag worden doorgegeven. Het moet eerst gescreend worden op andere ziektes en uiteraard overeenstemmen met de bloedgroep van de ontvanger.

Hiv of hepatitis

Tijdens een persconferentie in Genève gaf de Gezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties aan, weet te hebben van verschillende zwarte markten in West-Afrika waar het bloed van overlevers tegen een hoge prijs wordt doorverkocht.

Aangezien er geen medicijn voor handen is om ebola te genezen, is een bloedtransfusie van overlevers naar besmette personen voorlopig de enige effectieve manier om een verdere verspreiding te voorkomen. In West-Afrika zijn er momenteel al duizenden overlevenden waardoor er een behoorlijke ‘poel’ bloed ontstaat.

Volgens experts blijven de antilichamen aangemaakt door het immuunsysteem in het bloed en kunnen zij zo ook bij andere patiënten de infectie bestrijden. Aan de hand van een gecoördineerd systeem waarbij eerst wordt gecontroleerd of het bloed geen virussen als hiv en hepatitis bevat, wil het WHO systematisch bloed overbrengen naar patiënten met een gelijkaardige bloedgroep.

VS stuurt militairen

Intussen blijft de WHO benadrukken meer artsen nodig te hebben om de epidemie in Sierra Leone, Guinee en Liberia in te dijken. De Amerikaanse president Barack Obama gaat ongeveer 3.000 militairen naar West-Afrika sturen om het ebola-virus te bestrijden, zo werd vernomen in regeringskringen.

De militairen zouden samen met lokale autoriteiten zeventien ziekenhuizen bouwen met telkens honderd bedden. Er zou een commandocentrum komen in de Liberiaanse hoofdstad Monrovia.

De recente ebola-uitbraak is de grootste in de geschiedenis. Minstens 2.400 personen kwamen al om het leven en ruim 5.000 zieken raakten besmet.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content