De Grimsvötn, de meest actieve vulkaan van IJsland, is zaterdagavond beginnen uitbarsten. De aswolk boven de vulkaan is naar schatting 20 kilometer hoog en is te zien vanuit grote delen van het land. Het luchtruim in IJsland is voorlopig gesloten.

De situatie zou nog enkele uren kunnen duren, zegt de luchtvaartautoriteit Isavia. Omstreeks 14 uur Belgische tijd wordt een nieuwe balans opgemaakt. Vanuit België wordt er nog niet rechtstreeks gevolgen naar IJsland.

Aswolk

De vulkaan Grimsvötn bevindt zich onder de gletsjer Vatnajökull, in het zuidoosten van IJsland. In een omtrek van 100 kilometer rond de vulkaan leeft niemand.

De vorige uitbarsting dateert van 2004 en duurde maar een paar dagen. Toen de vulkaan uitbarstte in 1996 veroorzaakte ze overstromingen en raakten wegen en een brug beschadigd.

Luchtverkeer

Het IJslandse Meteorologisch Instituut verwacht dat het luchtverkeer in Europa geen hinder zal ondervinden, zoals vorig jaar wel het geval was met de Eyjafjallajökull. Honderden vluchten moesten toen aan de grond blijven uit veiligheidsoverwegingen.

"Ik denk niet dat het effect hetzelfde zal zijn, want de as is niet zo fijn," legt geofysicus Gunnar Gudmundsson uit. Bovendien waait de wind de volgende dagen noordwaarts, waardoor de as niet richting Europa wordt geblazen. (Belga/KVDA)

De Grimsvötn, de meest actieve vulkaan van IJsland, is zaterdagavond beginnen uitbarsten. De aswolk boven de vulkaan is naar schatting 20 kilometer hoog en is te zien vanuit grote delen van het land. Het luchtruim in IJsland is voorlopig gesloten. De situatie zou nog enkele uren kunnen duren, zegt de luchtvaartautoriteit Isavia. Omstreeks 14 uur Belgische tijd wordt een nieuwe balans opgemaakt. Vanuit België wordt er nog niet rechtstreeks gevolgen naar IJsland.Aswolk De vulkaan Grimsvötn bevindt zich onder de gletsjer Vatnajökull, in het zuidoosten van IJsland. In een omtrek van 100 kilometer rond de vulkaan leeft niemand. De vorige uitbarsting dateert van 2004 en duurde maar een paar dagen. Toen de vulkaan uitbarstte in 1996 veroorzaakte ze overstromingen en raakten wegen en een brug beschadigd.Luchtverkeer Het IJslandse Meteorologisch Instituut verwacht dat het luchtverkeer in Europa geen hinder zal ondervinden, zoals vorig jaar wel het geval was met de Eyjafjallajökull. Honderden vluchten moesten toen aan de grond blijven uit veiligheidsoverwegingen. "Ik denk niet dat het effect hetzelfde zal zijn, want de as is niet zo fijn," legt geofysicus Gunnar Gudmundsson uit. Bovendien waait de wind de volgende dagen noordwaarts, waardoor de as niet richting Europa wordt geblazen. (Belga/KVDA)