De Ierse premier Brian Cowen zal het parlement ontbinden en verkiezingen uitroepen van zodra de begroting van het land is goedgekeurd.

Dat heeft Cowen maandag bekendgemaakt na spoedberaad met zijn ministers. De premier verwierp oproepen tot zijn onmiddellijk aftreden. Maar hij zal het parlement na de goedkeuring van de begroting ontbinden.

De begroting, die voor een bedrag van 6 miljard euro aan bezuinigingen en nieuwe of verhoogde belastingen bevat, wordt op 7 december voorgelegd aan het parlement. De stemming is in januari gepland.

Coalitiepartner wilde vervroegde verkiezingen De Ierse Groene Partij had maandag vervroegde verkiezingen in januari gevraagd nu het land steun van de Europese Unie en het IMF heeft aanvaard.

Cowen bevestigde zondagavond dat zijn land en de Europese Unie een akkoord hebben gesloten over een financieel hulppakket. Het bedrag van het reddingsplan is nog niet bekendgemaakt, maar naar verluidt gaat het om ongeveer 90 miljard euro.

John Gormley, de leider van de Ierse groenen, meldde in een verklaring maandag niet dat zijn partij uit de coalitie stapt, maar hij vroeg wel dat er een verkiezingsdatum in de tweede helft van januari werd vastgelegd. Gormley is zelf minister van Leefmilieu in de Ierse regering.

De Ierse regering heeft de Groene Partij nodig om aan een meerderheid te geraken in het parlement. Met de steun van de groenen, die zes parlementsleden tellen, heeft de regering maar drie zetels op overschot.

Ook de twee grootste oppositiepartijen in Ierland, de Labourpartij en Fine Gael, vroegen maandag nieuwe verkiezingen.

De Ierse premier Brian Cowen zal het parlement ontbinden en verkiezingen uitroepen van zodra de begroting van het land is goedgekeurd. Dat heeft Cowen maandag bekendgemaakt na spoedberaad met zijn ministers. De premier verwierp oproepen tot zijn onmiddellijk aftreden. Maar hij zal het parlement na de goedkeuring van de begroting ontbinden.De begroting, die voor een bedrag van 6 miljard euro aan bezuinigingen en nieuwe of verhoogde belastingen bevat, wordt op 7 december voorgelegd aan het parlement. De stemming is in januari gepland.Coalitiepartner wilde vervroegde verkiezingen De Ierse Groene Partij had maandag vervroegde verkiezingen in januari gevraagd nu het land steun van de Europese Unie en het IMF heeft aanvaard.Cowen bevestigde zondagavond dat zijn land en de Europese Unie een akkoord hebben gesloten over een financieel hulppakket. Het bedrag van het reddingsplan is nog niet bekendgemaakt, maar naar verluidt gaat het om ongeveer 90 miljard euro.John Gormley, de leider van de Ierse groenen, meldde in een verklaring maandag niet dat zijn partij uit de coalitie stapt, maar hij vroeg wel dat er een verkiezingsdatum in de tweede helft van januari werd vastgelegd. Gormley is zelf minister van Leefmilieu in de Ierse regering.De Ierse regering heeft de Groene Partij nodig om aan een meerderheid te geraken in het parlement. Met de steun van de groenen, die zes parlementsleden tellen, heeft de regering maar drie zetels op overschot. Ook de twee grootste oppositiepartijen in Ierland, de Labourpartij en Fine Gael, vroegen maandag nieuwe verkiezingen.