Ierse verkiezingen mogelijk vervroegd

Na het vertrek van de groene partij uit de Ierse regering wordt de stembusgang mogelijk vroeger dan op 11 maart gehouden.

In Ierland verhoogt de druk om vroeger dan 11 maart verkiezingen te organiseren na het ontslag van Brian Cowen als leider van Fianna Fail en het vertrek van de groene partij uit de regering.

Premier Cowen kondigde tijdens het weekeinde zijn vertrek aan als partijleider, kort nadat hij een vertrouwensstemming in de schoot van de partij had gewonnen. Hij blijft echter de regering leiden.

Uit protest daartegen stapte de groene partij zondag uit de regering van Cowen. De groene partijleider John Gormley drong aan op verkiezingen. Cowen had de datum daarvoor eerder op 11 maart vastgelegd, maar waarschijnlijk zullen die vroeger worden gehouden.

Volgens de BBC gaan de grote partijen proberen een datum voor de stembusgang overeen te komen. Ze zullen ook proberen de wet te laten goedkeuren die het Iers begrotingstekort terugdringt als onderdeel van de internationale financiële steun die Ierland heeft gekregen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content