Iers premier overleeft vertrouwensstemming

Brian Cowen, die tevens leider is van Fianna Fail, blijft aan het hoofd van de partij staan.

De Ierse premier Brian Cowen heeft een geheime vertrouwensstemming in zijn partij overleefd en blijft leider van de Fianna Fail. Minister van Buitenlandse Zaken Michael Martin nam daarop ontslag.

Cowen wordt fel bekritiseerd voor de manier waarop hij de financiële crisis heeft aangepakt. Ierland moest vorig jaar financiële steun van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds vragen.

Cowen raakte ook in diskrediet toen bekend raakte dat hij enkele maanden voor een gigantische garantiestelling voor de banken golf speelde met de vroegere baas van Anglo Irish Bank. De overheidsgaranties en de instorting van Anglo Irish worden aanzien als de belangrijkste reden waarom Ierland zwaar in de problemen is gekomen.

Dinsdagavond laat overleefde Cowen een vertrouwensstemming bij Fianna Fail. De juiste uitslag is niet bekend, maar de premier moest om te winnen minstens 36 van de 71 stemmen halen.

Cowen verklaarde achteraf dat hij het ontslag van Martin heeft aanvaard. De minister van Buitenlandse Zaken had vooraf aangekondigd dat hij tegen Cowen zou stemmen tijdens de vertrouwensstemming. Volgens hem is er een nieuwe partijleider nodig met het oog op verkiezingen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content